Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Martin Bakker
Onthulling: 4 mei 1950
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2016-2017 geadopteerd door Floraschool.

Krimpen aan de Lek, 'Het Offer' (foto: Gemeente Nederlek)
Krimpen aan de Lek, 'Het Offer' (Foto: B. van Bohemen / NIOD)
Krimpen aan de Lek, 'Het Offer' (Foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Monument 'Het Offer' in Krimpen aan de Lek (gemeente Krimpenerwaard) is een gedenksteen met twee ingemetselde plaquettes van terracotta. Op de bovenste plaat is een reliëf aangebracht van een vlammend hart dat wordt opgeheven door twee handen die zijn omringd door een ketting. Het gedenkteken is 1 meter 06 hoog.

Tekst
De tekst op de onderste plaquette luidt:

'1940 - 1945
HESSEL van DEURSEN
JAN van der GRAAF
HENDRIK HEKKING
JOHANNES van der HORST
ERNST STEENBERGEN
NANNE ADRIANUS STERRENBURG'.

Symboliek
De beeltenis symboliseert het offer van de burgers die in de bezettingsjaren door oorlogsgeweld zijn omgekomen.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Graaf Jan 28-05-1920 13-11-1942

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

'Het Offer' herinnert de inwoners van Krimpen aan de Lek (gemeente Krimpenerwaard) aan de zes medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de zes slachtoffers luiden: Hessel van Deursen, Jan van der Graaf, Hendrik Hekking, Johannes van der Horst, Ernst Steenbergen en Nanne Adrianus Sterrenburg.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1950 door burgemeester G.J. van Oordt.

Locatie
Het monument is geplaatst bij de hoofdingang van de Algemene begraafplaats aan de Molenweg in Krimpen aan de Lek (gemeente Krimpenerwaard).

Bronnen

  • Gemeente Nederlek;
  • Trouw van 6 mei 1950.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.