Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Cor van Kralingen (1955)
Onthulling: 23 februari 1952
Adopteer dit monument.

Lekkerkerk, monument op het Raadhuisplein (foto: René van der Krogt)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op het Raadhuisplein te Lekkerkerk (gemeente Krimpenerwaard) is een bronzen plaquette met in reliëf het silhouet van oud-burgemeester Roos. De gedenkplaat is 50 centimeter hoog en 60 centimeter breed.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'BURGEMEESTER C.G. ROOS
* 1928 - 1938'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument op het Raadhuisplein in Lekkerkerk (gemeente Krimpenerwaard) is opgericht ter nagedachtenis aan oud-burgemeester C.G. Roos die in een concentratiekamp is omgekomen.

Gedurende de jaren 1928-1938 was de heer Roos burgemeester van de gemeente Lekkerkerk. Zijn ambtsperiode werd gekenmerkt door bruisende levendigheid en activiteit. Burgemeester Roos speelde onder meer een hoofdrol in de Commissie Weg en Brug, een intercommunale commissie die een betere ontsluiting van de Krimpenerwaard nastreefde. Ook na zijn verkiezing tot lid van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland (waarvoor hij zijn ambt als burgemeester moest neerleggen), bleef hij actief op dit terrein.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Roos secretaris-generaal van de Algemene Nederlandse Vereniging Het Groene Kruis. Deze functie bracht hem voortdurend in conflict met de bezetter. In de ochtend van 23 april 1943 is Roos gearresteerd wegens zijn onverzoenlijke houding. Hij overleed in een concentratiekamp in Duitsland.

Onthulling
Het monument is onthuld op 23 februari 1952 door mevrouw E. Roos-Evers (de weduwe van burgemeester Roos).

Locatie
De plaquette is aangebracht op de westgevel van het voormalige gemeentehuis op het Raadhuisplein aan de Lange Stoep in Lekkerkerk (gemeente Krimpenerwaard).

Bronnen

  • Gemeente Nederlek;
  • Nederlek Nieuws van 15 mei 2001;
  • Nieuwe Rotterdamse Courant van 25 februari 1952;
  • Het Vrije Volk van 25 februari 1952.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht