Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: J.H. Hans
Onthulling: 5 mei 1959
Adopteer dit monument.

Lekkerkerk, bevrijdingsmonument (Foto: B. van Bohemen / NIOD)
Lekkerkerk, bevrijdingsmonument (Foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het bevrijdingsmonument in Lekkerkerk (gemeente Krimpenerwaard) is een beeld van twee mannenfiguren met aan hun voeten een verslagen adelaar. Het beeld van Franse kalksteen is geplaatst op een voetstuk. Het gedenkteken is 1 meter 65 hoog, 80 centimeter breed en 60 centimeter diep.

Symboliek
Het kunstwerk symboliseert de strijd tegen de bezetter (de adelaar) en geeft uitdrukking aan de herwonnen vrijheid: 'Met gezamenlijke krachtsinspanning hebben zij de vijand verslagen.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het bevrijdingsmonument herinnert de inwoners van Lekkerkerk (gemeente Krimpenerwaard) aan de strijd tegen de bezetter en de herwonnen vrijheid.

Onthulling
Het monument is onthuld op 5 mei 1959 door burgemeester M.J. Muller.

Locatie
Het monument bevindt zich ten westen van de N.H. kerk op het Kerkplein in Lekkerkerk (gemeente Krimpenerwaard).

Bron
Gemeente Nederlek.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht