Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Allen, Burgerslachtoffers
Ontwerper: M. van Loenhout
Onthulling: 4 mei 1988
Adopteer dit monument.

Tholen, herdenkingsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het herdenkingsmonument in Tholen is een gedenksteen van Impala-graniet. De steen geeft de contouren van het eiland Tholen weer. De gedenksteen is geplaatst op een voetstuk. Het monument is 90 centimeter hoog, 12 centimeter breed en 1 meter 30 diep.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'GEDENK ALLEN
DIE VOOR ONZE
VRIJHEID VIELEN'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het herdenkingsmonument herinnert de inwoners van Tholen aan alle medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd voor vrijheid zijn omgekomen.

Onthulling
Hetmonument is onthuld op 4 mei 1988 door burgemeester H.A. van der Munnik en J. Renes (voorzitter 4 mei Comité).

Bron
Gemeente Tholen.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht