Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Arie Ros
Onthulling: 28 april 1998
Adopteer dit monument.

Lekkerkerk, 'Wapendroppings 1944-1945' (foto: Birthe Kulik/Nationaal Comite 4 en 5 mei CC BY 3.0)
Lekkerkerk, 'Wapendroppings 1944-1945' (foto: Birthe Kulik/Nationaal Comite 4 en 5 mei CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Wapendroppings 1944-1945' in Lekkerkerk (gemeente Krimpenerwaard) is een abstracte sculptuur, bestaande uit houten palen, een betonnen staaf en stalen pijpen.

Tekst
Het opschrift op het monument luidt:

'WAPENDROPPINGS 1944 - 1945
BESCHERMD DOOR EEN MUUR VAN ZWIJGZAAMHEID
VAN DE LEKKERKERKSE BEVOLKING'.

Symboliek
'De elementen die van belang waren bij de wapendroppings, zijn verenigd in dit kunstwerk: het vliegtuig, de containers en parachutes waarmee de wapens en ander materiaal werden geleverd; de rozen, symbolen voor de codes die gebruikt werden om boodschappen over te brengen via Radio Oranje, en de schouw waarmee al het materiaal snel naar schuilplaatsen vervoerd werd.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Wapendroppings 1944-1945' herinnert de inwoners van Lekkerkerk (gemeente Krimpenerwaard) aan de wapendroppings in de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog.

Bij deze droppings waren veel mensen uit Lekkerkerk betrokken. In wisselende ploegen, die door Leen Noordergraaf werden uitgezocht, werd het gevaarlijke werk aan de Wetering Oost uitgeoefend. Door het zwijgen van de Lekkerkerkse bevolking werden de riskante droppings niet in gevaar gebracht.

Het gedenkteken bevindt zich in de sloot aan de Wetering Oost. Hier vonden de eerste droppings plaats, achter de boerderij van Leen en Janus Noordegraaf.

Onthulling
Het monument is onthuld op 28 april 1998 door Roosmarijn Ros, kleindochter van Arie Ros die met een hengel de hoezen van het monument afhaalde.

Bron
Gemeente Nederlek.

Voor meer informatie
Herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog, W. van Dijken, W.J. Berrevoets (Lekkerkerk, Drukkerij Rheinwaard, 1998).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht