Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Ontwerper: Onno de Ruyter (19-12-1939)
Onthulling: 4 september 1998
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Indië-monument' in Smilde (gemeente Midden-Drenthe) is een bronzen opengeslagen boek, geplaatst op een gemetseld voetstuk met plaquette. Het gedenkteken is 1 meter 50 hoog, 1 meter breed en 40 centimeter diep.

Tekst
Op de plaquette zijn de namen van vijf gesneuvelde Nederlandse militairen aangebracht.

Symboliek
'De linker bladzijde van het boek gedenkt de vier militairen die tijdens de politionele acties in voormalig Nederlands-Indië zijn omgekomen, de rechter de Smildeger die in 1951 omkwam in Korea in dienst van de V.N. Het boek staat symbool voor de moeizame worsteling met onze koloniale geschiedenis, die de generaties scheidt. Een gestileerd geweer met daarop een soldatenhelm symboliseert de gesneuvelden. Verzonken op de Indiëbladzijde en in reliëf op de Koreapagina. Negatief en positief.

De beeldhouwer heeft willen aangeven dat tegenwoordig vooral negatief wordt aangekeken tegen de oorlog in Indië, terwijl de strijd tegen het communisme in Korea als positief wordt gezien. Het verdiept uitgebeelde geweer staat voor de vorm van een ravijn in het landschap alsook voor de kloof tussen tegenstanders van de strijd in Nederlands-Indië en hen die daar hebben moeten vechten. De Indiëpagina biedt elementen uit het weelderige landschap en de herinnering aan een palmboom, sawah's en bamboe. De andere bladzijde verbeeldt een veel leger landschap met de kale heuvels van Korea. Een monument vol symboliek, maar zonder heroïek en zonder stellingname.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Indië-monument' in Smilde (gemeente Midden-Drenthe) is opgericht ter nagedachtenis aan vier Nederlandse militairen die in het voormalige Nederlands-Indië zijn gesneuveld en aan één militair die omkwam in Korea in dienst van de Verenigde Naties.

De namen van de vijf slachtoffers luiden:

J. Daling, A. Grit, J. Smidt, H. Stuifzand en D. Wiersema.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 september 1998 door burgemeester Ter Avest.

Locatie
Het monument is geplaatst in het Van Veenpark, gelegen aan de A.M. Sorgstraat te Smilde (gemeente Midden-Drenthe).

Bronnen

  • Brochure Monumenten Omgekomen Militairen voormalig Nederlands-Indië en Korea - Periode 1945-1962;
  • Gemeente Midden-Drenthe.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht