Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Ontwerper: Ir. H. van der Velde
Onthulling: 1975
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door CBS De Fontein.

Sleen, monument in de boswachterij 'Het Sleenerzand' (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Sleen, monument in de boswachterij 'Het Sleenerzand' (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in de boswachterij 'Het Sleenerzand' te Sleen (gemeente Coevorden) bestaat uit losse onderdelen van het hier in 1943 neergestorte geallieerde vliegtuig. Delen van de vleugels zijn gevat in een betonskelet. In het rechtopstaande gedeelte is een uitsparing gemaakt, waarin een plaquette is aangebracht. In het lage gedeelte is een langwerpige uitsparing gehouwen, waarin de namen van de bemanningsleden zijn geschilderd. Voor het gedenkteken is een strook grond aangelegd met een rij stenen, waarvan een aantal bestaat uit klompen gesmolten metaal van het verongelukte vliegtuig.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'14 MEI 1943'.

Restauratie en wijziging
In de loop der tijd werd het monument zodanig belaagd door souvenirjagers en vandalen, dat halverwege de jaren zeventig besloten werd het geheel in een betonskelet te vatten. Op plaatsen die beschadigd waren, werden nieuwe stukjes aluminium bevestigd.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Bolton Lawrence William 01-01-1970 01-01-1970
Brookes Melvin John Halls 01-01-1970 01-01-1970

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in de boswachterij 'Het Sleenerzand' te Sleen (gemeente Coevorden) is opgericht ter nagedachtenis aan de omgekomen bemanningleden van de Britse bommenwerper die hier op 14 mei 1943 is neergestort. Het toestel was op de terugweg van een bombardement in Duitsland.

De wrakstukken van de neergeschoten bommenwerper kwamen overal in de boswachterij terecht en werden niet allemaal door de bezetter verwijderd. Een vijftal HBS-vrienden, waaronder de zoon van de toenmalige boswachter, verzamelde in de loop van de resterende oorlogsperiode de restanten van het vliegtuig en zorgde ervoor dat deze werden opgeslagen in een keet van de boswachterij.

Oprichting
In de zomer van 1945 besloten de schoolvrienden met behulp van deze brokstukken een monument te bouwen op de plek des onheil. De locatie is nog herkenbaar door de zwartgeblakerde grond. De vijf vrienden komen hier jaarlijks bijeen.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1975.

Locatie
Het monument bevindt zich in de boswachterij 'Het Sleenerzand', diep in het bos tegenover de 'Kibbelkoel' te Sleen (gemeente Coevorden).

Bronnen

  • Gemeente Coevorden;
  • Inventarisatieproject Sporen van de Tweede Wereldoorlog in Drenthe (uitgevoerd door het Erfgoedhuis van Drenthe, in opdracht van de provincie Drenthe;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940| 1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • Sleen in heden en verleden van G. Kuipers (Sleen, 1992).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Ruud Schepers | 4 mei 2020

Ik ben opgegroeid in de omgeving van dit monument. Vroeger kwam ik hier met mijn opa en familie ten tijde van de 4 mei herdenking. Tegenwoordig, als ik in de buurt ben, wandel ik er nog regelmatig langs om even stil te staan bij (de nabestaanden van) de mannen die hier omkwamen. Voor onze vrijheid. Wij zijn voor altijd verplicht om jullie nagedachtenis, en de vrijheid waarvoor jullie zo hard gevochten hebben, in leven te houden. Heel erg bedankt.

Bard de Vries | 1 mei 2020