Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in de boswachterij ‘Het Sleenerzand’ te Sleen (gemeente Coevorden) bestaat uit losse onderdelen van het hier in 1943 neergestorte geallieerde vliegtuig. Delen van de vleugels zijn gevat in een betonskelet. In het rechtopstaande gedeelte is een uitsparing gemaakt, waarin een plaquette is aangebracht. In het lage gedeelte is een langwerpige uitsparing gehouwen, waarin de namen van de bemanningsleden zijn geschilderd. Voor het gedenkteken is een strook grond aangelegd met een rij stenen, waarvan een aantal bestaat uit klompen gesmolten metaal van het verongelukte vliegtuig.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

’14 MEI 1943′.

Restauratie en wijziging
In de loop der tijd werd het monument zodanig belaagd door souvenirjagers en vandalen, dat halverwege de jaren zeventig besloten werd het geheel in een betonskelet te vatten. Op plaatsen die beschadigd waren, werden nieuwe stukjes aluminium bevestigd.

De geschiedenis

Het monument in de boswachterij ‘Het Sleenerzand’ te Sleen (gemeente Coevorden) is opgericht ter nagedachtenis aan de omgekomen bemanningleden van de Britse bommenwerper die hier op 14 mei 1943 is neergestort. Het toestel was op de terugweg van een bombardement in Duitsland.

De wrakstukken van de neergeschoten bommenwerper kwamen overal in de boswachterij terecht en werden niet allemaal door de bezetter verwijderd. Een vijftal HBS-vrienden, waaronder de zoon van de toenmalige boswachter, verzamelde in de loop van de resterende oorlogsperiode de restanten van het vliegtuig en zorgde ervoor dat deze werden opgeslagen in een keet van de boswachterij.

Oprichting
In de zomer van 1945 besloten de schoolvrienden met behulp van deze brokstukken een monument te bouwen op de plek des onheils. De locatie is nog herkenbaar door de zwartgeblakerde grond. De vijf vrienden komen hier jaarlijks bijeen.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1975.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument bevindt zich in de boswachterij ‘Het Sleenerzand’, diep in het bos tegenover de ‘Kibbelkoel’ te Sleen (gemeente Coevorden).

Bronnen

  • Gemeente Coevorden;
  • Inventarisatieproject Sporen van de Tweede Wereldoorlog in Drenthe (uitgevoerd door het Erfgoedhuis van Drenthe, in opdracht van de provincie Drenthe;
  • Sta een ogenblik stil… Monumentenboek 1940| 1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • Sleen in heden en verleden van G. Kuipers (Sleen, 1992).

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents