Adopteer een monument

Herdachte groepen: Allen, Burgerslachtoffers
Adopteer dit monument.

Sleen, monument op de Algemene begraafplaats (foto: Gemeente Coevorden)
Sleen, monument op de Algemene begraafplaats (foto: Gemeente Coevorden)
Sleen, monument op de Algemene begraafplaats (Foto: Marieke Geerlings)
Sleen, monument op de Algemene begraafplaats (Foto: Marieke Geerlings)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op de Algemene begraafplaats te Sleen (gemeente Coevorden) is een houten kruis met aan de voet een plaquette. Het kruis is circa 1 meter hoog.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'VREDE EN GERECHTIGHEID
TER NAGEDACHTENIS AAN
HEN DIE VIELEN'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument op de Algemene begraafplaats te Sleen (gemeente Coevorden) is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Oprichting
Eind jaren tachtig werden in de kernen Sleen, Schoonoord en Veenoord van de toenmalige gemeente Sleen op de begraafplaatsen drie gelijkvormige houten kruizen geplaatst. Dit gebeurde op initiatief van de gemeente.

Bron
Gemeente Coevorden.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.