Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Onthulling: 14 april 1995
Adopteer dit monument.

Arnhem, 'Evacuatie' (foto: www.arnhem1944.com)
Arnhemmers ontvluchten het oorlogsgeweld (foto: Gemeentearchief Arnhem)
Arnhem, 'Evacuatie (foto: Birthe Kulik/Nationaal Comité 4 en 5 mei CC BY 3.0)
Arnhem, 'Evacuatie (foto: Birthe Kulik/Nationaal Comité 4 en 5 mei CC BY 3.0)
Arnhem, 'Evacuatie (foto: Birthe Kulik/Nationaal Comité 4 en 5 mei CC BY 3.0)
Arnhem, 'Evacuatie (foto: Birthe Kulik/Nationaal Comité 4 en 5 mei CC BY 3.0)
Arnhem, 'Evacuatie (foto: Birthe Kulik/Nationaal Comité 4 en 5 mei CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Evacuatie' in Arnhem is een ingemetseld reliëf van brons, waarop een aantal dieren staat afgebeeld.

Tekst
De tekst op het reliëf luidt:

'WEG WEG, MAAR WAARHEEN
GEDENKTEKEN
EVACUATIE
ARNHEM
1944 SEPTEMBER - APRIL 1945
14 APRIL 1995.'

De geschiedenis

Het monument 'Evacuatie' in Arnhem herinnert aan de evacuatie van alle medeburgers in september 1944.

Nadat de Slag om Arnhem door de geallieerden was verloren, moesten de inwoners van Arnhem en Oosterbeek hun huizen in allerijl verlaten.

De Slag om Arnhem maakte deel uit van operatie 'Market Garden'. Operatie 'Market Garden' was een groot offensief van 17 tot 26 september 1944, waarmee de geallieerden vanuit België een bruggenhoofd over de grote rivieren in Nederland wilden veroveren. Luchtlandingstroepen moesten in een bliksemsnelle aanval bruggen in Noord-Brabant en Gelderland veiligstellen. Er werden drie complete divisies gedropt: de 101ste US Airborne Divisie bij Son (ten noorden van Eindhoven) en Veghel, de 82ste US Airborne Divisie bij Grave en Groesbeek (ten oosten van Nijmegen) en de 1ste Britse Airborne Divisie ten westen van Oosterbeek. Later volgde ook nog de landing van de Poolse 1e Onafhankelijke Parachutistenbrigade bij Driel. Vanuit België moest het Britse 30e Corps via de veroverde bruggen oprukken naar het IJsselmeer.

Bij de Amerikaanse luchtlandingstroepen verliep alles vrij goed. De bruggen over de Maas en het Maas-Waalkanaal bij Heumen vielen in hun handen en na harde strijd ook de Waalbrug bij Nijmegen. Ook rondom Eindhoven vielen de bruggen grotendeels in handen van de Amerikaanse para’s.

Maar de Rijnbrug bij Arnhem bleek een brug te ver. Onder leiding van luitenant-kolonel John D. Frost slaagde het 2de bataljon van de 1ste Parachutisten Brigade van de 1ste Airborne Divisie erin om de noordelijke oprit van de oude Rijnbrug te bezetten en deze oprit tijdens de daaropvolgende strijd dagenlang onder controle te houden. De Engelse para's bij de Rijnbrug en rondom Oosterbeek werden echter verrast door Duitse pantsertroepen en moesten zich met zware verliezen overgeven. De landing van de Poolse 1e Onafhankelijke Parachutistenbrigade bij Driel was te laat om nog van enige hulp te kunnen zijn aan de belegerde Engelse luchtlandingstroepen. Ook de opmars van het 30e corps liep ernstige vertraging op door onder andere aanvallen van in de haast samengestelde Duitse eenheden.

Nadat de Slag om Arnhem werd verloren, is de aanval gestokt. Wel was dankzij de samenwerking van Amerikaanse en Engelse soldaten een deel van Noord-Brabant en Gelderland in geallieerde handen terechtgekomen. Vanuit deze strook vrij gebied van Eindhoven naar Arnhem ('de Corridor' genoemd) werd in de maanden daarna de rest van Brabant bevrijd. Tijdens operatie 'Market Garden' zijn boven Nederland 35.000 parachutisten gedropt, waarvan circa 11.000 bij Arnhem zijn geland. Slechts 2400 man is het gelukt om na gevechten in Oosterbeek en Arnhem de Rijn terug over te steken naar de Betuwe. De overige soldaten raakten gewond, werden gedood of zijn krijgsgevangen gemaakt. In totaal zijn meer dan 17.000 militairen van de luchtlandings- en grondtroepen gesneuveld, gewond geraakt of vermist. Dit verliescijfer was hoger dan tijdens de invasie in Normandië (D-Day).  

Evacuatie
Na de Slag om Arnhem was de omgeving van Arnhem in handen van het Duitse leger. Omdat het gebied in de frontlinie lag, werden de inwoners van Arnhem en Oosterbeek door de bezetter geëvacueerd. Zij moesten al hun bezittingen achterlaten en wisten niet waar zij naartoe werden gebracht. Op 6 november 1944 kwam de eerste grote groep van 700 evacués uit de omgeving Arnhem onder erbarmelijke omstandigheden en verwaarloosd aan in het Friese Wolvega. Ze waren met paard en wagen uit Steenwijk gehaald en werden ondergebracht in arbeidsdienstkampen aan de Breuningslaan. Na een warme maaltijd werden ze met een colonne wagens uit Heerenveen verder getransporteerd. Uit Arnhem en omgeving kwamen in colonnes 8729 vluchtelingen die naar Heerenveen werden doorgesluisd.

Onthulling
Het monument is onthuld op 14 april 1995.

Locatie
Het monument bevindt zich in de Apeldoornsestraat. Het is aangebracht tegen de zijkant van het pand Jansbuitensingel 30 te Arnhem.

Bronnen

  • Vijf jaar na vijftig jaar - Kroniek van de Tweede Wereldoorlog in de Stellingwerven en omgeving,W.H. de Vries.
  • www.arnhem1944.com.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht