Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Heleen van der Sanden-de Groot (monument)
Onthulling: 18 april 2002
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door VierTaal College Den Haag.

Den Haag, 'Wereldvredesvlam' (foto: www.wereldvredesvlamcadzand.nl)
Den Haag, 'Wereldvredesvlam' (Foto: NKvB)

Het monument

Vorm en materiaal
De 'Wereldvredesvlam' in Den Haag brandt permanent in een zuil van zwarte natuursteen met een cirkelvormige uitsparing.

Tekst
De tekst op de zuil luidt:

'WORLD
PEACE
FLAME.'

Tekst
De Wereldvredesvlam is een teken van hoop en een instrument om mensen te inspireren om aan een betere wereld te werken. De Wereldvredesvlam is ontstaan uit en wordt wereldwijd gedragen door de intense vredeswens van miljoenen mensen. Het ontwerp van het monument is gebaseerd op de elementen vuur, water, aarde en lucht, die in alle eenvoud en natuurlijkheid symbolisch weergegeven worden.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De 'Wereldvredesvlam' in Den Haag spoort mensen aan om zich in te zetten voor het behoud van vrijheid en vrede, waar ook ter wereld.

Op 31 juli 1999 werden in Wales door de Life Foundation International zeven vredesvlammen bijeengebracht tot één Wereldvredesvlam. Deze vlammen waren door prominente personen die zich inzetten voor de vrede, aangestoken op de verschillende continenten en (o.a. door de Nederlandse Luchtmacht) overgevlogen naar Wales. In Afrika gebeurde dat bijvoorbeeld door Nelson Mandela en in Europa door prinses Irene van Lippe-Biesterfeld. In 2002 is het vuur tijdens een wandeltocht voor vrede overgebracht van Wales naar Den Haag. De vlam brandt inmiddels permanent in o.a. Bangor (Wales), Memphis, Berlijn, Sydney, Den Haag, New York en Cadzand.

De Wereldvredesvlam is een initiatief van de Life Foundation International: een stichting die zich wijdt aan het werken aan vrede en het helen van trauma’s die ontstaan zijn door oorlog en geweld. Grote inspirator van de Life Foundation is dr. Mansukh Patel. Samen met enkele studievrienden startte hij deze organisatie, die inmiddels is uitgegroeid tot een wereldwijde beweging die nauw samenwerkt met andere grote wereldorganisaties, zoals de Verenigde Naties.

Onthulling
De Wereldvredesvlam in Den Haag is ontstoken op 18 april 2002 door vredesactivist Mansukh Patel. Daarna is het monument onthuld door burgemeester W. Deetman. Bij de plechtigheid waren Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Irene en Tweede-Kamerlid Erica Terpstra aanwezig.

Locatie
Het monument is geplaatst op het Carnegieplein voor het Vredespaleis te Den Haag. Het gedenkteken bevindt zich achter het Algemeen Haags Herdenkingsmonument.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht