Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Onthulling: 1998
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door OBS De Anwende.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door CBS De Schutse.

Meppen, monument voor Rozetta en Meijer Kats (foto: Gemeente Coevorden)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Rozetta en Meijer Kats in Meppen (gemeente Coevorden) is een metalen gedenkteken met menora en davidster. In de metalen constructie is tevens een plaquette gevat.

Tekst
De tekst op de plaat luidt:

'ROZETTA KATS GEB. 12-2-1871
MEIJER KATS GEB. 1-2-1875

OMGEBRACHT IN SOBIBOR 20-3-1943'.

Symboliek
De menora is het symbool van de constante goddelijke aanwezigheid.

Digitaal Joods Monument
De joodse oorlogsslachtoffers die op dit gedenkteken vermeld staan, zijn tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Rozetta en Meijer Kats herinnert de inwoners van Meppen (gemeente Coevorden) aan twee joodse medeburgers die tijdens de bezettingsjaren zijn gedeporteerd naar het concentratiekamp Sobibor, waar zij op 20 maart 1943 zijn omgebracht.

Broer en zus Meijer en Rozetta Kats woonden aan het naar hen vernoemde Katspad in de toenmalige gemeente Zweeloo. Daar hadden ze een winkel in garen en band aan huis. Meijer en Rozetta, inmiddels beiden de zeventig gepasseerd, zijn op 9 maart 1943 door een marechaussee opgehaald en met een motor met zijspan naar Kamp Westerbork vervoerd. Enkele dagen later werden ze gedeporteerd. Meijer en Rozetta Kats zijn op 20 maart 1943 in Sobibor om het leven gekomen. Na de oorlog is op hun vroegere woning als eerbetoon de naam Katshuis aangebracht.

Op het monument staat de naam 'Rozetta Kats' anders vermeld dan in het Digitaal Joods Monument.

Oprichting
De oprichting van het monument was een initiatief van een commissie uit Meppen, bestaande uit mevrouw J. Kuipers en de heren J. Euving en A. Naber.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1998.

Locatie
Het monument bevindt zich op de hoek Katspad/Dennekampen te Meppen (gemeente Coevorden).

Bronnen

  • Gemeente Coevorden;
  • Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Drenthe van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 1999). ISBN 90 5294 192 0.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht