Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Onthulling: 1970
Adopteer dit monument.

Oosterhesselen, monument in het voormalige gemeentehuis (foto : B. van Bohemen / NIOD)
Oosterhesselen, monument in het voormalige gemeentehuis (foto : B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in het voormalige gemeentehuis te Oosterhesselen (gemeente Coevorden) is een gedenksteen van witte natuursteen.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'TER HERINNERING AAN HEN DIE IN DE TWEEDE WERELDOORLOG VOOR HET VADERLAND ZIJN GEVALLEN.

CORNELIS DE KOCK JOHANNES POST
GERRIT ZWOLS BEREND JAN MEIJERINGH
HENDRIK ALBERTUS VEURINK HENDRIK LIPS
EVERT EGGE POST JOHANNES WINKEL
WIEPKE VAN DER ZEE TEUNIS HOMME DE VRIES'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in het voormalige gemeentehuis te Oosterhesselen (gemeente Coevorden) is opgericht ter nagedachtenis aan tien medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de tien slachtoffers luiden:

Cornelis de Kock, Hendrik Lips, Berend Jan Meijeringh, Evert Egge Post, Johannes Post, Hendrik Albertus Veurink, Teunis Homme de Vries, Johannes Winkel, Wiepke van der Zee en Gerrit Zwols.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1970.

Documentaire
Het Oorlogs Informatie Centrum Drenthe heeft een documentaire gemaakt over de Drentse verzetsheld Johannes Post. Hij werd in 1944 gefusilleerd door de Duitsers. Na de oorlog werden straten, scholen een kazerne naar hem vernoemd.  Johannes Post werd met recht een nationale held. Maar hij was ook vader van 8 kinderen. Kinderen die vanwege zijn verzetswerk moesten onderduiken en gescheiden werden van hun ouders en elkaar. In deze documentaire doen zij hun verhaal. U kunt de documentaire hier bekijken.  

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht