Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Onthulling: 1948
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2019-2020 geadopteerd door OBS Zeijen.

Zeijen, oorlogsmonument Zeijerveld (foto: G. Schnieders)
Zeijen, oorlogsmonument Zeijerveld (foto: G. Schnieders)
Zeijen, oorlogsmonument Zeijerveld (foto: G. Schnieders)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument Zeijerveld te Zeijen (gemeente Tynaarlo) is een zwarte plaquette, aangebracht op een voetstuk van veldkeien.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'IN HET VERZET GEVALLEN
OP 18 SEPTEMBER 1944
A.C. BIJLSMA TE DOETINCHEM
R. OOSTING TE BORGER'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Bijlsma Albert Christiaan 05-06-1917 18-09-1944

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument Zeijerveld te Zeijen (gemeente Assen) is opgericht ter nagedachtenis aan twee verzetsmannen die hier op 18 september 1944 door de bezetter zijn gefusilleerd.

De namen van de twee slachtoffers luiden:

Albert Bijlsma en Roel Oosting.

Roel Oosting uit Westdorp was lid van de Landelijke Organisatie voor hulp aan Onderduikers (L.O.). Hij bevoorraadde onderduikers in Assen en omgeving met bonkaarten en voedsel. Toen het werk in Assen voor hem te gevaarlijk werd, omdat hij al eens aangehouden was, zou hij van plaats ruilen met Albert Bijlsma uit Doetinchem. Tijdens het inwerken van Bijlsma werden beide mannen gearresteerd in Assen. Oosting, die bij de familie Taatgen aan de Steendijk was ondergedoken, zei bij het verhoor dat hij in een hol in de bossen bij Norg woonde. Toen hij deze plek niet kon aanwijzen, werden de verzetsmannen door leden van de Sicherheitsdienst in het Heukersbosje gefusilleerd.

Onthulling
Het monument is opgericht in 1948 en officieel onthuld op 7 september 1966.

Locatie
Het monument is geplaatst in het Heukersbosje op Zeijerveld aan de Ten Oeverstraat te Zeijen (gemeente Tynaarlo). Het gedenkteken is bereikbaar via het Schoolpad (zandpad), rechts van de ingang van de Drentsche Golf & Country Club.

Bronnen

  • Gemeente Assen;
  • Tijdschrift Assen Historische Vereniging van maart 2000.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht