Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 30 juni 2002
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door OBS De Velden.

Noordwolde, monument aan de Dwarsvaartweg (foto: Wim van Essen)
Noordwolde, geallieerd erehof (foto: Rob Kreukniet)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Dwarsvaartweg in Noordwolde (gemeente Weststellingwerf) is een Drentse veldkei. Op de gedenksteen is een koperen gedenkplaat met inscriptie bevestigd. Aan de voet van de steen liggen acht kleine keien. Naast het monument staat een informatiepaneel.

Symboliek
De Drentse veldkei is uit het land gehaald, waar de brokstukken van een bommenwerper zijn neergekomen. De steen staat symbool voor de verongelukte Halifax. De acht kleine keien staan voor de acht omgekomen geallieerde bemanningsleden.

Wijzigingen
Op 30 juni 2017 is bij het monument een informatiepaneel geplaatst. Locoburgemeester Cor Trompetter van Weststellingwerf onthulde de plaquette samen met Andries Meijer, oud-lid van het 4 en 5 mei comité Noordwolde. 

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de Dwarsvaartweg in Noordwolde (gemeente Weststellingwerf) is opgericht ter nagedachtenis aan de acht geallieerde vliegers die hier op 30 juni 1942 sneuvelden.

De namen van de acht slachtoffers luiden: Reginald Thomas Adams, Walter Percy Beare, James William Bell, Henry Adolphus Echin, Winston James Dickinson, William Jess Harrel, Patrick Augustus Oneson en Alexander Simpson.

Bij Noordwolde verongelukte op 30 juni 1942 de Halifax MK II W 1113 LQ-G (for George) no. 405 (Vancouver) voor het Royal Canadian Air Force Squadron, gelegerd op Gransden Ledge. De machine was om 23.01 uur vanaf de basis Pocklington opgestegen met als doel Bremen, en stortte om 01.48 uur brandend neer bij Noordwolde. De bommenwerper werd beschoten door Duitse nachtjagers en geraakt door Rudolf Sigmund. Bij Oosterstreek loste de Halifax een aantal zware bommen en probeerde even buiten Noordwolde een noodlanding te maken. Boven de Dwarsvaartweg spatte het toestel echter uiteen. Acht bemanningsleden kwamen hierbij om het leven. Zij werden begraven op de begraafplaats bij de Nederlands Hervormde Kerk te Noordwolde.

Onthulling

Het monument is onthuld op 30 juni 2002 door de heren Bart Dragtsma uit Vledder en Richard Echin uit Australië (broer van de omgekomen piloot-gezagsvoerder Harry Echin).

Bronnen

Voor meer informatie
Tekens aan de weg - Tekens aan de wand van C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht