Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door OBS De Veldkei.

Huis ter Heide, 'Monument voor Franse Parachutisten' (foto: G. Schnieders)
Huis ter Heide, 'Monument voor Franse Parachutisten' (foto: G. Schnieders)
Huis ter Heide, 'Monument voor Franse Parachutisten' (foto: G. Schnieders)
Huis ter Heide, 'Monument voor Franse Parachutisten' (foto: G. Schnieders)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor Franse Parachutisten' in Huis ter Heide (gemeente Noordenveld) is een wit herdenkingskruis met daarboven een natuurstenen plaquette. Op het kruis is een munt aangebracht met het embleem van de Special Air Services. Boven het kruis hangt een gedenkplaat met de namen van de slachtoffers.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'IN EEN VUURGEVECHT OP 10 APRIL 1945
VIELEN HIER ALS HELDEN
VOOR ONZE VRIJHEID

IBRAHIM AZEM (SYRIËR) JEAN PIERRE MUNCH
CPL. PIERRE BEVALOT ROBERT SPINA
MARCEL LEVEQUE S.L. JEAN A. VALAYER

V.H. 3e REG. CHASSEURS PARACHUTISTES.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument voor Franse Parachutisten' in Huis ter Heide (gemeente Noordenveld) is opgericht ter nagedachtenis aan zes para's van het 3e regiment Chasseurs van de Special Air Services die hier in gevecht met de bezetter op 10 april 1945 (vlak voor de bevrijding) zijn omgekomen.

De namen van de zes slachtoffers luiden:

Ibrahim Azem (Syriër), Pierre Bevalot, Marcel Leveque, Jean Pierre Munch, Robert Spina en Jean A. Valayer.

In Drenthe is in de nacht van 7 op 8 april 1945 een regiment van ruim 700 Franse parachutisten gedropt. Onder de codenaam 'Operation Amherst' werden zij in groepjes van circa vijftien man in de hele provincie gedropt. Doel van de operatie was het veroveren van bruggen en het stichten van zoveel mogelijk verwarring onder de bezetter. Bij een boerderij aan de Koelenweg 10 in Huis ter Heide had een groepje para's onderdak gevonden in een schuur. Maar zij werden verraden en raakten in gevecht met de bezetter. De schuur vloog in de brand, drie van de soldaten kwamen hier om en de anderen sneuvelden in een vuurgevecht.

Ooggetuige Roelof Snippe uit Huis ter Heide: 'Ik was toen zesentwintig. We woonden hier vlakbij. Het was een mistige ochtend en de Duitsers waren op een gegeven moment bij ons voor huis aan het schieten. Uiteindelijk ging de schuur, waar vijf van de Fransen zich verborgen hadden, in brand. Ze hadden de deur gebarricadeerd, ze moeten levend zijn verbrand.'

De slachtoffers werden begraven in een noodgraf. Later werden de stoffelijke resten overgebracht naar de Zuiderbegraafplaats te Assen en nog weer later naar de Franse erebegraafplaats te Kapelle-Biezelinge (Zeeland).

Locatie
Het monument is aangebracht op de voorgevel aan de noordkant van de nieuwe schuur (die is herbouwd nadat de oude afbrandde) bij pand nummer 10 aan de Koelenweg in Huis ter Heide (gemeente Noordenveld).

Bronnen

  • Gemeente Assen;
  • Tijdschrift Assen Historische Vereniging van maart 2000.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht