Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Onthulling: 4 maart 1948
Adopteer dit monument.

Beilen, plaquette in het NS-station (foto: Victor Lansink)
Beilen, plaquette in het NS-station, oorspronkelijke plaquette (foto: Nederlandse Spoorwegen)

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette in het NS-station te Beilen (gemeente Midden-Drenthe) is uitgevoerd in hardsteen. De plaat is 20 centimeter hoog, 20 centimeter breed en 20 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'1940 - 1945
TER GEDACHTENIS AAN
DEN GEVALLENE
HENDRIK BEL'.

De naam van het omgekomen personeelslid staat ook vermeld op het 'Monument voor het Gevallen Spoorwegpersoneel' te Utrecht.

Wijzigingen
De originele, bronzen plaquette is in 2007 gestolen. In 2008 is een nieuwe, hardstenen plaat vervaardigd en op dezelfde locatie aangebracht. Hierop is echter niet de afbeelding van het gevleugelde wiel, het voormalige logo van de Nederlandse Spoorwegen, maar het huidige NS-logo aangebracht.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquette in het NS-station te Beilen (gemeente Midden-Drenthe) is aangebracht ter nagedachtenis aan een personeelslid van de Nederlandse Spoorwegen dat tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd tegen de bezetter is omgekomen, te weten: Hendrik Bel.

Verzetsman Hendrik Bel had tijdens de oorlog onderduikers in huis. Toen dit door de bezetter is ontdekt, werd Bel op 11 juni 1944 gevangengenomen. Op 29 november 1944 is hij in concentratiekamp Löschen bij Leipzig overleden. Een pasfoto van Bel vindt u hier.

Oprichting
Het is een daad van piëteit geweest dat de directie van de Nederlandse Spoorwegen na het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft besloten alle omgekomen personeelsleden te gedenken door hun namen te vereeuwigen op identieke plaquettes. De platen werden aangebracht in de diverse stations, behorende tot het district of rayon van de oorlogsslachtoffers.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 maart 1948.

Locatie
Het monument is bevestigd op de achtergevel (perronzijde) van het stationsgebouw, gelegen aan de Stationsweg in Beilen (gemeente Midden-Drenthe).

Bronnen

  • Nederlandse Spoorwegen;
  • Gemeente Midden-Drenthe;
  • Mars et Historia van september/oktober 1981 - nr. 5, uitgegeven door de Nederlandse Vereniging ter Beoefening van de Militaire Historie;

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht