Adopteer een monument

Herdachte groepen: Allen, Burgerslachtoffers, Verzet Nederland
Ontwerper: Janny Brugman-de Vries
Onthulling: 4 mei 1957
Adopteer dit monument.

Goor, oorlogsmonument (foto: Edward Oskam)
Goor, oorlogsmonument (foto: Edward Oskam)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Goor (gemeente Hof van Twente) is een wit natuurstenen beeld van een zittende vrouwenfiguur met haar rechterhand op het hart. De gelaatsuitdrukking van de vrouw is bedroefd, maar vastberaden. Het beeld is 1 meter 90 hoog.

Tekst
De tekst op het gedenkteken luidt:

'1940 - 1945'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument herinnert de inwoners van Goor (gemeente Hof van Twente) aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1957 door Ria Bos (dochter van verzetsman Evert Bos) en Arend Jebbink (zoon van een vrouw die in 1945 bij het bombardement in Goor is omgekomen).

Locatie
Het monument is geplaatst in de tuin van het gemeentehuis, gevestigd aan de Diepenheimseweg in Goor (gemeente Hof van Twente).

Bronnen

  • Gemeente Hof van Twente;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht