Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 8 april 1995
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door CBS de Welp.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door OBS De Brookschole.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Dalton OBS Elserike.

Markelo, 'Monument voor Canadese Militairen' (foto: Edward Oskam)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor Canadese Militairen' in Markelo (gemeente Hof van Twente) is een marmeren plaquette met een afbeelding van de Canadese 'Maple Leaf' (esdoornblad). De gedenkplaat is 90 centimeter hoog, 44 centimeter breed en 2 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'1945 LEST WE FORGET 1995
2ND CAN. INFANTRY DIV. 4E BRIGADE
8TH RECONNAISSANCE REGIMENT
ROYAL HAMILTON LIGHT INFANTERY
ESSEX SCOTTISH REGIMENT
ONTHULD
8 APRIL 1945 50 JAAR BEVRIJDING MARKELO 8 APRIL 1995.'

Wijziging
Op 5 mei 2017 is de originele plaquette vervangen door een nieuw exemplaar. De namen van de drie regimenten bleken niet juist. Jan Stoelhorst van Stichting Heemkunde Markelo en Benny Schreurs van de Werkgroep Viering Bevrijding Markelo hebben in de afgelopen jaren de bevrijding van Markelo in kaart gebracht aan de hand van dagboeken van de tweede Canadese Infanterie Divisie. Hieruit bleek dat Major C.F.L. Roy en Captain J. Hamilton als verkenners van het regiment Les Fusiliers Mont-Royal in hun Jeep als eersten het dorp Markelo binnen zijn gereden en daarmee bevrijd hebben. De bovengenoemde en op de plaquette vermelde 3 regimenten hebben wel Holten en omgeving bevrijd, maar Markelo niet.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument voor Canadese Militairen' herinnert de inwoners van Markelo (gemeente Hof van Twente) aan de bevrijding op 8 april 1945.

Onthulling
Het monument is onthuld op 8 april 1995 door burgemeester M.A.P. van Haersma Buma, kolonel Laforge (afgevaardigde van de Canadese ambassade) en G.G. Dietvorst van de Berg (voorzitter van de Stichting Welcome Again Veterans Markelo). Op 5 mei 2017 is de plaquette vervangen wegens nieuwe inzichten over de bevrijding van Markelo.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht