Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het ‘Provinciaal Verzetsmonument Overijssel’ in Markelo (gemeente Hof van Twente) bestaat uit drie grote zuilen van natuursteen. Tegen de zijkant van elke zuil is een beeld geplaatst: links en rechts een staande mannenfiguur en in het midden een staande vrouwenfiguur.

Tekst
Het gedicht van Victor E. van Vriesland op het monument luidt:

‘TOEN ‘T LAND WERD ONDERDRUKT
GEPLUNDERD UITGEMOORD
HEBBEN ZE ALLEEN NAAR DE
INNERLYKE STEM GEHOORD
HOEZEER BEDREIGD GEJAAGD
BEKNELD IN WREEDSTEN NOOD
VOLGDEN ZY SLECHTS EEN WEG
HUN TROUW TOT IN DEN DOOD

VICTOR E. VAN VRIESLAND’.

Op de zuilen zijn de namen van 470 omgekomen verzetsmensen uit de provincie Overijssel aangebracht.

Symboliek
Kunstenaar Titus Leeser (1903-1996) omschreef het ontwerp als volgt: ‘Het monument wil eerbied van de verzetsstrijders voor hun gevallen kameraden uitdrukken. Als bladzijden van een boek vermelden de muurvlakken de namen van de gevallenen en deze met namen bedekte muren zelf vormen het teken in het landschap.

De drie figuren symboliseren de gemeenschap van het verzet, waarvan de gevangenen deel uitmaakten en die tot in verre toekomst bij hun namen willen blijven waken en daardoor de herinnering aan hen levend willen houden. Links het ongewapende verzet, in het midden – tegelijk het geloof en vertrouwen uitbeeldend – de vrouw in het verzet, rechts het gewapende verzet. In hun collectiviteit symboliseren zij de groep.’

Restauratie
Omdat het oorspronkelijke monument in zeer slechte staat verkeerde, is het gedenkteken in 2004 gereconstrueerd.

De geschiedenis

Het ‘Provinciaal Verzetsmonument Overijssel’ in Markelo (gemeente Hof van Twente) is opgericht ter nagedachtenis aan 470 verzetsstrijders uit Overijssel die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd tegen de bezetter zijn gesneuveld.

Oprichting
Al in 1946 werd het initiatief genomen om een monument voor de omgekomen verzetsstrijders in Overijssel op te richten. Het gedenkteken zou op een centraal punt in de provincie moeten komen te staan.

In 2004 is het monument van eigenaar verwisseld. De gemeente Hof van Twente heeft toen met de
ondertekening van een officiële erfpacht-akte, het monument na een periode van 50 jaar overgedragen aan de
provincie Overijssel. Door
de overname wilde de provincie laten zien dat het verzetsmonument een duidelijke functie heeft bij het herdenken van de
gevallenen in de Tweede Wereldoorlog en in het verzet in heel
Overijssel.

Onthulling
Het monument is onthuld op 2 mei 1953 door de Commissaris van de Koningin in Overijssel, de heer Ridder van der Schueren.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst op de Markeloseberg in Markelo (gemeente Hof van Twente). Bij regen is het natuurpad drassig, waardoor het monument voor mindervaliden moeilijk bereikbaar is.

Bronnen

  • Gemeente Hof van Twente;
  • Typische Uitgaven – weekblad voor Twente, 26 februari 2004;
  • Sta een ogenblik stil… Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents