Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het ‘Gemeentelijk Verzetsmonument Markelo’ in Markelo (gemeente Hof van Twente) is een bronzen sculptuur. Het monument is 2 meter hoog en 1 meter breed.

Tekst
Op het monument staan de namen van 41 oorlogsslachtoffers vermeld.

Symboliek
‘De vorm van het beeld wordt bepaald door een geometrische constructie. De groep karakteriseert het dorpsleven – schijnt een hechte groep, maar is verdeeld op een diagonale lijn. De ruimte onder de krachtlijn symboliseert ‘onderdak’ voor onderduikers. De stijgende lijn van A naar B symboliseert het geleidelijk groeiende verzet en kracht daarvan. De doorgetrokken lijnen geven het christelijke kruis aan. De voorkant van het beeld is symbolisch: een hand, de zegende hand van Jehovah. Het kan gezien worden als een menora. Deze vorm staat voor de woorden Shadai (God) en Shalom (vrede). Twee joodse mensen op de centrale krachtlijn, gebukt onder het gewicht van de centrale krachtlijn (kruisdragend). Drie figuren worden uitgebeeld: representatief voor de leer van unificatie. In de joodse esoterische leer van de kabbala is één aspect de ‘Leer van Unificatie’: het ideaal dat uiteindelijk alle religies één worden op een zeker geestelijk niveau. Dit wordt aan de voorkant uitgedrukt.’

Wijziging
Het monument is in 2019 gecorrigeerd met juiste namen.

Digitaal Joods Monument
Een aantal joodse oorlogsslachtoffers dat op dit gedenkteken vermeld staat, is tevens opgenomen in het ‘Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland‘. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje ‘Geschiedenis’ op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

De geschiedenis

Het ‘Gemeentelijk Verzetsmonument Markelo’ herinnert de inwoners van Markelo (gemeente Hof van Twente) aan de Tweede Wereldoorlog en aan de strijd tegen de bezetter.

Op het monument staan de namen van 41 oorlogsslachtoffers vermeld, te weten:

D.H. Boomkamp, K. Burbidge, G. Cameron, A. Cohen, L.A. Cohen, F. Cohen-Denneboom, P.C. Elliot, J.A. Hardenberg, A. Heijman, D. Heijman, L. Heijman-Goudsmit, H.L. Heijman, I. Heijman, A. ten Hove, F.J. Ikkink, W. Immink, D. Jansen, D. Kelley, R.F. de Klijn, S. de Klijn-Cohen, K.G. Legg, G. Lockey, A.J. McEwin, D.E. Martin, R.G.S. Miller, W.N. Mounsey, H. Olijdam, J. Oost, H. Pierpoint, F.J. Reef, J.C. Romijn, T.N. Sankey, D. Schlosser, G.G. Schlosser, E. Schlosser-Cohen, S. Schlosser, R.J. Schreurs, K.F. Shaw, G.S. Sloman, L. van Stratum, E. van Stratum-Cohen, H.H. ten Tije, A. de Vries, S.L.C. Watt, W.B. Whitaker, W.F. Wilcockson, J.H. Wissink en G.W.B. Wondaal.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1990 door burgemeester M.A.P. van Haersma Buma, in het bijzijn van scholieren.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst bij het voormalige gemeentehuis, gelegen aan het Burg. de Beaufortplein in Markelo (gemeente Hof van Twente).

Bronnen

  • Gemeente Hof van Twente;
  • Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Overijssel van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 2002). ISBN 90 5294 294 8;
  • Dhr. Sligman.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents