Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Allen, Geallieerde militairen, Verzet Nederland
Ontwerper: Norman Burkett
Onthulling: 4 mei 1990
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door CBS de Welp.
Dit monument is in schooljaar 2016-2017 geadopteerd door OBS De Zwaluw.
Dit monument is in schooljaar 2016-2017 geadopteerd door OBS De Brookschole.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Dalton OBS Elserike.

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Gemeentelijk Verzetsmonument Markelo' in Markelo (gemeente Hof van Twente) is een bronzen sculptuur. Het monument is 2 meter hoog en 1 meter breed.

Tekst
Op het monument staan de namen van 42 oorlogsslachtoffers vermeld.

Symboliek
'De vorm van het beeld wordt bepaald door een geometrische constructie. De groep karakteriseert het dorpsleven - schijnt een hechte groep, maar is verdeeld op een diagonale lijn. De ruimte onder de krachtlijn symboliseert 'onderdak' voor onderduikers. De stijgende lijn van A naar B symboliseert het geleidelijk groeiende verzet en kracht daarvan. De doorgetrokken lijnen geven het christelijke kruis aan. De voorkant van het beeld is symbolisch: een hand, de zegende hand van Jehovah. Het kan gezien worden als een menora. Deze vorm staat voor de woorden Shadai (God) en Shalom (vrede). Twee joodse mensen op de centrale krachtlijn, gebukt onder het gewicht van de centrale krachtlijn (kruisdragend). Drie figuren worden uitgebeeld: representatief voor de leer van unificatie. In de joodse esoterische leer van de kabbala is één aspect de 'Leer van Unificatie': het ideaal dat uiteindelijk alle religies één worden op een zeker geestelijk niveau. Dit wordt aan de voorkant uitgedrukt.'

Digitaal Joods Monument
Een aantal joodse oorlogsslachtoffers dat op dit gedenkteken vermeld staat, is tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Gemeentelijk Verzetsmonument Markelo' herinnert de inwoners van Markelo (gemeente Hof van Twente) aan de Tweede Wereldoorlog en aan de strijd tegen de bezetter.

Op het monument staan de namen van 42 oorlogsslachtoffers vermeld, te weten:

K. Burbidge, G. Cameron, A. Cohen, L.A. Cohen, F. Cohen-Denneboom, P.C. Elliot, J.A. Hardenberg, A. Heijman, D. Heijman, L. Heijman-Goudsmit, H.L. Heijman, I. Heijman, A. ten Hove, W. Immink, D. Jansen, D. Kelley, R.F. de Klijn, S. de Klijn-Cohen, K.G. Legg, G. Lockey, A.J. MacEwin, D.E. Martin, R.G. Miller, W.N. Mounsey, H. Olydam, J. Oost, H. Pierpont, J.C. Romijn, T.N. Sankey, D. Schlosser, G.G. Schlosser, E. Schlosser-Cohen, K.F. Shaw, G.S. Sloman, L. van Stratum, E. van Stratum-Cohen, S.L.C. Watte, W.B. Whitaker, L.F. Wilcockson, J.H. Wissink en G.W.B. Wondaal.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1990 door burgemeester M.A.P. van Haersma Buma, in het bijzijn van scholieren.

Locatie
Het monument is geplaatst bij het voormalige gemeentehuis, gelegen aan het Burg. de Beaufortplein in Markelo (gemeente Hof van Twente).

Bronnen

  • Gemeente Hof van Twente;
  • Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Overijssel van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 2002). ISBN 90 5294 294 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht