Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Geallieerde militairen
Ontwerper: Geert Ros, Hans Schintz, Gerard Bebseler, Odette Florijn
Onthulling: 24 oktober 1994
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door RKBS Erve-Hooyerinck.
Dit monument is in schooljaar 2016-2017 geadopteerd door Nutsschool v. Basisonderw. De Toonladder.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door RKBS Twickelo.
Dit monument is in schooljaar 2016-2017 geadopteerd door IKC Magenta.

Delden, oorlogsmonument (foto: Hermann Hinsenveld)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Delden (gemeente Hof van Twente) is een zwerfkei met plaquette. Aan de voet van de gedenksteen ligt een aantal kleinere keien. De zwerfkei wordt omgeven door een bloemperk. Het gedenkteken is ongeveer 1 meter hoog.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'VANAF DEZE PLEK HERKREEG DELDEN IN APRIL 1945
HAAR VRIJHEID. GEDENK DE OFFERS DIE ONZE
BEVRIJDERS HIERVOOR BRACHTEN. BESEF DAT
VRIJHEID EN RECHT NIET VANZELFSPREKEND ZIJN EN
DAT WIJ DEZE TELKENS WEER MOETEN KOESTEREN'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument herinnert de inwoners van Delden (gemeente Hof van Twente) aan de bevrijding van het dorp op 4 april 1945 door leden van het Canadese Lincoln and Welland Regiment. Het gedenkteken moet niet alleen de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend houden, maar is tevens bedoeld als een waarschuwing.

Oprichting
Het monument is ontworpen door een herdenkingscomité, bestaande uit Geert Ros, Hans Schintz, Gerard Bebseler en Odette Florijn. De vier leden vertegenwoordigen ieder een generatie. Zij kregen als taak een monument te ontwerpen dat als herinnering aan de oorlog geld, maar ook een boodschap voor de huidige generatie uitdraagt. Voorzitter Ros: 'Vrijheid en recht zijn geen vanzelfsprekendheden. Je moet ze voortdurend koesteren om ze niet kwijt te raken. Dat vereist steeds weer waakzaamheid.'

Daarnaast moest de groep zich buigen over de meest geschikte plek voor het monument. Gekozen werd voor de Ranninkboerderij aan het Twenthekanaal. De commissie heeft bewust voor deze locatie gekozen, omdat hier in april 1945 een zware strijd is geleverd tussen de Canadese bevrijders en de bezetter. Na twee dagen slaagden de Canadezen erin het kanaal over te steken om Delden te bevrijden.

Onthulling
Het monument is onthuld op 24 oktober 1994 door burgemeester J. Drost. Bij de plechtigheid waren Canadese veteranen aanwezig. Roy Adams voerde namens de oud-strijders het woord.

Locatie
Het monument is geplaatst naast de Ranninkboerderij op de plek waar de Brinkweg overgaat in de Torendijk te Delden (gemeente Hof van Twente).

Bronnen

  • Gemeente Hof van Twente;
  • Krantenartikelen in de Twentsche Courant van 12 april 1994 en 25 oktober 1994 en in Dagblad Tubantia van 22 april 1994 en 25 oktober 1994.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht