Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Ontwerper: Betty Menco
Onthulling: 7 mei 1995
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Mariaschool.

Ootmarsum, monument voor de familie Menco (Foto: Wicher Folkers)
Ootmarsum, monument voor de familie Menco (foto: Hermann Hinsenveld)
Ootmarsum, monument voor de familie Menco (Foto: Wicher Folkers)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor de familie Menco in Ootmarsum (gemeente Dinkelland) is een zwerfkei met davidster. De gedenksteen is 85 centimeter hoog, 70 centimeter breed en 1 meter diep en rust op een plateau van kleinere keien. Hierin is een gedenkplaat aangebracht.

Teksten
De inscriptie op de gedenksteen luidt:

'TIJDENS DE
TWEEDE WERELDOORLOG
WERDEN HIER
OP 7 OKTOBER 1944
DE JOODSE ONDERDUIKERS
MAURITS MENCO
EN ZIJN ZOONS
SIMON, SALLO EN NICO
OM HET LEVEN GEBRACHT.'

De tekst op de gedenkplaat luidt:

'ONTHULD OP 7 MEI 1995
B.G.V. 50 JAAR BEVRIJDING.'

Digitaal Joods Monument
De joodse oorlogsslachtoffers die op dit gedenkteken vermeld staan, zijn tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor de familie Menco in Ootmarsum (gemeente Dinkelland) is opgericht ter nagedachtenis aan vier joodse medeburgers die hier op 7 oktober 1944 door de bezetter zijn gefusilleerd.

De namen van de vier joodse slachtoffers luiden:

Maurits Menco en zijn drie zonen Simon, Salomon (Sallo) en Nico Menco.

Op het monument staat de achternaam van de slachtoffers anders vermeld dan in het Digitaal Joods Monument.

Maurits Menco was tijdens de Tweede Wereldoorlog met zijn vrouw Sophia en hun vier jongste kinderen, Simon, Salomon, Nico en Estella, ondergedoken bij de familie Evers in hun boerderij in Hezinge. Het gezin Menco werd in 1944 ontdekt door de bezetter. Maurits en zijn drie zoons zijn op 7 oktober 1944 even buiten Oostmarsum gefusilleerd. Sophia en Estella Menco zijn dezelfde dag eveneens om het leven gebracht, het is niet bekend waar. De twee oudste kinderen van het gezin, Herman Menco en Betty Themans-Menco hebben de oorlogsjaren overleefd. Betty heeft een boek geschreven over haar ervaringen in de Tweede Wereldoorlog, getiteld Luctor er Emergo.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een gezamenlijk initiatief van de Stichting Heemkunde Reutum/Haarle uit Reutum en de Ben Morshuis Stichting uit Ootmarsum.

Onthulling
Het monument is onthuld op 7 mei 1995 door mevrouw Betty Themans-Menco.

Locatie
Het monument is geplaatst aan de Almelosestraat, tussen Ootmarsum en Reutum (gemeente Dinkelland).

Bronnen

  • Gemeente Dinkelland;
  • Ben Morshuis Stichting;
  • Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Overijssel van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 2002). ISBN 90 5294 294 8.
Voor meer informatie
Ootmarsum 1940-1945 van G. Klaas, B. Morshuis (Oldenzaal, Dinkeldruk Oldenzaal, 1990).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht