Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Omzien naar de toekomst' in Denekamp (gemeente Dinkelland) is een bronzen beeldje van een vrouwenfiguur met kind. Het beeld is geplaatst op een zuilvormig voetstuk, waarop een plaquette en de gevelsteen van de voormalige synagoge zijn aangebracht. Het geheel is geplaatst op een plaveisel in de vorm van een davidster. Het beeld is 1 meter hoog en 50 centimeter breed.

Teksten
De tekst op de plaquette luidt:

'OMZIEN NAAR DE TOEKOMST.
GEMEENSCHAP VAN DENEKAMP
TER HERINNERING AAN
ZIJN JOODSE MEDEBURGERS
1940-1945.'

De vertaling van de Hebreeuwse tekst op de gevelsteen van de voormalige synagoge luidt:

'DIT IS DE POORT VAN DE EEUWIGE.
DE RECHTVAARDIGEN ZULLEN HIERDOOR NAAR BINNENGAAN.
PS. 118:20.'

Digitaal Joods Monument
Een aantal joodse oorlogsslachtoffers dat met dit gedenkteken herdacht wordt, is tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

De geschiedenis

Het monument 'Omzien naar de toekomst' herinnert de inwoners van Denekamp (gemeente Dinkelland) aan 54 joodse medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn gedeporteerd en omgebracht.

De namen van de 54 joodse slachtoffers luiden:

Dagobert ten Brink, Hermina ten Brink-de Vries, Sigmond ten Brink, Roza ten Brink, Lisette ten Brink-Kleffmann, Julius ten Brink, Hendruette Karoline ten Brink-Salomons, Johanna ten Brink, Linda Carla ten Brink, Mauritz ten Brink, Else ten Brink-Frank, Harry ten Brink, Johanna ten Brink, Isaak ten Brink, Adolf ten Brink, Johanna ten Brink-Frank, Hendeliena ten Brink, Samuel Victor ten Brink, Linda ten Brink, Jacob ten Brink, Carolina ten Brink-Weijl, Minna Aaltje ten Brink, Aaltje Minna ten Brink, Samuël ten Brink, Minna ten Brink-van der Walde, Daniel Samuel ten Brink, Aaltje ten Brink-Hekscher, Henriette Dientje ten Brink, Louis Levi ten Brink, Hartog Elkus, Hermine Elkus Rottgen, Emma Frieda Elkus, Helene Sara Elkus, Lefman Hartog Elkus, Leopold Salomons, Alex Salomons, Frida Salomons-Vohs, Carel Salomons, Senette Salomons-ten Brink, Maurits Salomons, Rebekka Salomons-Meiers, Bertha Hendrina Salomons, Hendri Salomons, Eva Spier-Salomons, Abraham Suskind, Flora Suskind-de Vries, Eliezer Salomon Suskind, Izak Salomon Suskind, Bertha Suskind-Salomons, Johanna Aaltje Suskind, Herman Menno Suskind, Hartog Suskind, Saartje Suskind en Rosetta Julie (Jülchen) Suskind.

Voor de bezetting had Denekamp 58 joodse inwoners. Slechts vier van hen hebben de oorlog overleefd, waaronder de broers Benno en Jacob Elkus. Zij ontsnapten aan de dood door van een trein te springen die hen naar Duitsland zou vervoeren. Vervolgens doken zij onder in Beuningen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 3 mei 1988.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Bronnen

  • Gemeente Dinkelland;
  • Krantenartikel in Twee Plus van 9 april 1994;
  • Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Overijssel van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 2002). ISBN 90 5294 294 8.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents