Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het vrijheidsmonument in Denekamp (gemeente Dinkelland) bestaat uit een zwartgranieten gedenkplaat, een vijver, een dubbele zonnewijzer en een betonnen ring. Op de ring zijn een aantal symbolen aangebracht, te weten: de Nederlandse leeuw, het gemeentewapen van Denekamp, artikel 1 van de Nederlandse grondwet en een vredesduif. Het monument is 3 meter hoog en 10 meter breed.

Teksten
Op de kopse kanten van de ring zijn in roestvrij staal jaartallen aangebracht:

’38 40 41 45 47 48 61 NU’.

De tekst op de gedenkplaat is een strofe uit het gedicht Vrede van Leo Vroman:

‘KOM VANAVOND MET VERHALEN
HOE DE OORLOG IS VERDWENEN
EN HERHAAL ZE HONDERD MALEN
ALLE MALEN ZAL IK WENEN’.

In het monument is een oorkonde ingemetseld met de namen van de mensen uit de gemeente Denekamp die in de genoemde periode als gevolg van oorlogshandeling, onderdrukking, vervolging en deporatie zijn omgekomen.

Symboliek
Het ontwerp heeft kunstenaar Frans Peeters als volgt omschreven: ‘Het idee voor dat zwarte vlak ontstond toen ik snuffelde in een stapel oude familiestukken. Daar trof ik van die grote zwarte en paarse rouwbrieven aan, die men tot in de jaren vijftig verstuurde. De conclusie was een rouwbrief van groot formaat te maken als eerbetoon aan de overledenen.’ Twee metalen palen laten het zonlicht over de jaartallen glijden. Volgens Peeters ‘wijzen ze als het ware de historie aan tot het heden’. Water brengt leven in het monument. Elk kwartier stromen druppels over het graniet. Peeters: ‘Als dat stopt, drogen de letters van de tekst. Ze komen zo tot leven als de letters op een rouwbrief.’

Wijziging
Het monument bevond zich oorspronkelijk op het het plein tussen het oude raadhuis en gemeentehuis aan de Oldenzaalsestraat te Denekamp. In april 2008 is het verplaatst naar een speciaal daarvoor ingericht herdenkingsplein bij de R.K. kerk.

De geschiedenis

Het vrijheidsmonument herinnert de inwoners van Denekamp (gemeente Dinkelland) aan alle slachtoffers van oorlog, geweld en racisme.

Op het monument zijn jaartallen aangebracht die verwijzen naar een aantal historische gebeurtenissen:

  • 1938 – Kristallnacht
  • 1940 – Bezetting
  • 1941 – Oorlogsverklaring Japan
  • 1945 – Einde Tweede Wereldoorlog
  • 1947 – Eerste politionele actie
  • 1948 – Tweede politionele actie
  • 1961 – Ontwikkelingen Nieuw-Guinea naar Irianjaya.

Onthulling
Het monument is onthuld op 22 april 1994 door Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst op het plein voor de Rooms Katholieke kerk in Denekamp (gemeente Dinkelland).

Bronnen

  • Gemeente Dinkelland;
  • Een krantenartikel in Twee Plus van 9 april 1994.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Kay Schutte | 05 mei 2018

dodenherdenking 4 mei 2016


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents