Adopteer een monument

Herdachte groepen: Allen
Ontwerper: Jan Jans (1893-1963)
Onthulling: 5 mei 1949
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2016-2017 geadopteerd door RKBS 't Oldhof.

Borne, 'Centraal monument' (foto: Gemeente Borne)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Centraal monument' in Borne is een gedenksteen met in reliëf het gemeente- en rijkswapen.

Tekst
Het opschrift op de gedenksteen luidt:

'1940 - 1945

AAN HEN
DIE
VIELEN'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Centraal monument' herinnert de inwoners van Borne aan allen die tijdens de Tweede Wereldoorlog op Borns grondgebied door oorlogshandelingen zijn omgekomen en aan de inwoners van de gemeente die elders zijn gesneuveld.

Onthulling
Het monument is onthuld op 5 mei 1949.

Locatie
Het monument is geplaatst voor het oude gemeentehuis, gelegen aan de Grotestraat in Borne.

Bronnen

  • Gemeente Borne;
  • In Verdrukking, Verzet en Vrijheid van drs. G.P. ter Braak, drs. M.F.S. Kienhuis en H. Noordhuis. (Hengelo, Drukkerij Twentsche Courant B.V., 1990).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Amanda en Jurjen | 4 mei 2020

Voor alle mensen die 75 jaar geleden vochten voor onze vrijheid. En voor alle mensen nu die nu vechten voor ons. Aan hen die vielen, die doorvechten en aan de mensen die achterbleven. Zei die geliefden verloren en zei die geliefden moeten missen, omdat hun uitgezonden worden voor onze vrijheid. Leef, gedenk en vier 75 jaar vrijheid.

Rm | 4 mei 2020

Dank aan u allen !

Rita | 4 mei 2020

Nathalie | 28 april 2020