Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Geallieerde militairen
Onthulling: 8 april 1995
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor Canadese Militairen' in Bathmen (gemeente Deventer) is een zwerfkei met een ijzeren gedenkplaat. Op de plaat is een afbeelding van de Canadese 'Maple Leaf' (esdoornblad) aangebracht. De gedenksteen is 1 meter 20 hoog, 85 centimeter breed en 45 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'IN GRATEFUL MEMORY
OF OUR CANADIAN LIBERATORS

IN DANKBARE HERINNERING
AAN ONZE CANADESE BEVRIJDERS

8 APRIL 1945 - 8 APRIL 1995

BATHMEN'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument voor Canadese Militairen' herinnert de inwoners van Bathmen (gemeente Deventer) aan de bevrijding van hun dorp op 8 april 1945 door het Canadese leger.

Onthulling
Het monument is onthuld op 8 april 1995 door burgemeester J. Weterink, ter gelegenheid van de 50ste herdenking van de bevrijding.

Bron
Gemeente Bathmen.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht