Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Ontwerper: Firma Koster
Onthulling: 19 augustus 1951
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2019-2020 geadopteerd door Basisschool Sprankel.

Borne, monument op de Joodse begraafplaats (foto: Gemeente Borne)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op de Joodse begraafplaats in Borne bestaat uit een stenen zuil en een gedenksteen.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'OM TE GEDENKEN WAT ZIJ HEBBEN GELEDEN
IS DIT MONUMENT GEPLAATST TER NAGEDACHTENIS
AAN DE GEDURENDE DE BEZETTINGSJAREN 1940-1945
GEDEPORTEERDE EN NIET TERUGGEKEERDE
DRIE EN ZEVENTIG JOODSE PLAATSGENOTEN'.

De namen van de oorlogsslachtoffers zijn niet op het monument vermeld, wel is een lijst met namen opgehangen in het metaheirhuis op de Joodse begraafplaats.

Digitaal Joods Monument
De joodse oorlogsslachtoffers die op de bij dit gedenkteken geplaatste lijst vermeld staan, zijn tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument op de Joodse begraafplaats Borne is opgericht ter nagedachtenis aan 73 joodse plaatsgenoten die tijdens de bezettingsjaren door de bezetter zijn gedeporteerd en omgebracht.

De namen van de 73 joodse slachtoffers luiden:

Alfred Herbert Auerbacher, Jakob Auerbacher, Martha Auerbacher-Seligmann, Hugo Salomon Cousin, Jet Cousin, Salomon David van Emden, Henriette van Emden-Roozendaal, Wolf Leib Englander, Joel Falkenburg, Amalia Falkenburg-Mildenberg, Julius Franken, Siegfried Franken, Julie Franken-Samuel, Agatha Franken-van Zuiden, Salomo Frankenhuis, Aron van Gelder, Alfred van Gelder, David van Gelder, Frits van Gelder, Henriette van Gelder, Izak van Gelder, Jacob van Gelder (1897), Jacob van Gelder (1924), Kaatje van Gelder, Karel van Gelder, Salomon van Gelder, Mina van Gelder-Hiegenlich, Truitje van Gelder-Hiegenlich, Aaltje van Gelder-de Leeuw, Rozali van Gelder-Stofkooper, Erna Rosa Hahn, Henry Hartz, Frits Henri George Hartz, Wilhelmine Hartz-Lievendag, Joseph Hes, Jette Hes-Honij, Jacob Jakobs, Julie Jakobs-Lazarus,

Fred Kaufmann, Hartwig Lievendag, Henriette Lievendag, Isaac Lievendag (1901), Isaac Lievendag (1899), Jacob Nathan Lievendag, Josefine Regina Lievendag, Metha Lievendag, Mietjen Lievendag, Roosje Lievendag, Rosa Lievendag, Hedwig Lievendag-Weinberg, Emma Lievendag-Cohen, Julie Lievendag-Goldschmidt, Betje Lievendag-Lievendag, Julia Lievendag-de Winter, Joseph Reinhold, Erich Roozendaal, Johanna Roozendaal, Siegfried Roozendaal, Bertha Roozendaal-Israel, Jacob Salomon Rozendal, Albert Sachs, Emma Sachs-Jacobs, Levie Schlosser, Salomon Schlosser, Rabeka Schlosser-van Gelder, Johan Izaak Bernard Spanjaard, Henriette Weinberg-Israel, Izak Zilversmit, Samuel Isaac Zilversmit, Zelma Bertie Zilversmit, Mina Zilversmit-van Gelder en Sophia Zilversmit-Strauss.

Onthulling
Het monument is onthuld op 19 augustus 1951 door opperrabbijn A. Prins.

Locatie
Het monument bevindt zich op de Joodse begraafplaats, gelegen aan de Twijnerstraat in Borne.

Bronnen

  • Gemeente Borne;
  • Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Overijssel van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 2002). ISBN 90 5294 294 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.