Adopteer een monument

Herdachte groepen: Allen
Ontwerper: Antoinette Ruiter (04-07-1946)
Onthulling: 5 april 1995
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door RKBS St. Stephanus.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'En weer weent een moeder om het verlies van haar zoon' in Zenderen (gemeente Borne) is een bronzen beeld van een vrouwenfiguur en twee mannenfiguren. Het beeld is geplaatst op een voetstuk van natuursteen. Het beeld is 1 meter 30 hoog, 1 meter 10 breed en 1 meter 50 diep. Het voetstuk is 93 centimeter hoog, 1 meter 20 breed en 1 meter 50 diep.

Symboliek
Het monument staat symbool voor verschillende vormen van verzet in Zenderen.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'En weer weent een moeder om het verlies van haar zoon' herinnert de inwoners van Zenderen (gemeente Borne) aan de slachtoffers die tijdens de bezettingsjaren in hun dorp zijn gefusilleerd of gesneuveld.

Onthulling
Het monument is onthuld op 5 april 1995 door dr. C. Hilbrink.

Locatie
Het monument bevindt zich op het landgoed 'De Vloedbelt' aan de Zeilkerweg in Zenderen.

Bronnen

  • Gemeente Borne;
  • In Verdrukking, Verzet en Vrijheid, drs. G.P. ter Braak, drs. M.F.S. Kienhuis en H. Noordhuis. (Hengelo, Drukkerij Twentsche Courant B.V., 1990).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht