Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Ontwerper: Jan van Ipenburg
Onthulling: 4 mei 1985
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op Lekdijk Oost te Jaarsveld (gemeente Lopik) is een glazen vitrine met een vliegtuigmotor van een Halifax-bommenwerper. De vitrine wordt doorboord door een vleugel van aluminium. Het monument is 3 meter hoog, 3 meter 20 breed en 2 meter 75 diep. De vleugel is 7 meter hoog. De tekst op de glasplaat is een citaat van het opperhoofd van de Dwamisch-stam.

Teksten
De tekst op de glasplaat luidt:

'MASSIEF FRONT
ZIJ WAREN EEN DEEL
ER UIT GEPLUKT
GEVALLEN
HUN IDEAAL
SCHERP GEKLOOFD
VAN WAARUIT
WIJ
HET DE VLEUGELS
MOETEN GEVEN
VER TE DRAGEN
VOOR VRIJHEID
1945 - 1985'.

Op de achterkant staan de namen van zeven bemanningsleden. De tekst is van luitenant George Pridham:

'THEY ARE TOGETHER
FIVE GREAT MEN'.

Symboliek
Ontwerper Jan van Ipenburg heeft het gedenkteken als volgt omschreven: 'V-vorm, driehoeken, drie uitgangspunten: vrede, vrijheid en verdraagzaamheid. Vierkanten: noord, oost, zuid en west. De cirkel sluit zich om het geheel door een sierbestrating in de vorm van een windroos.'

Wijziging
Sinds eind 2015 zijn de namen van de zeven bemanningsleden niet meer op het monument aanwezig. Door weersomstandigheden zijn deze  waarschijnlijk vervaagd.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument op Lekdijk Oost herinnert de inwoners van Jaarsveld (gemeente Lopik) aan de Britse Halifax bommenwerper (BB 375 EQ-T), die in de nacht van 20 op 21 juni 1943 is aangeschoten en in de Lek nabij Jaarsveld is neergestort.

De bommenwerper met zeven bemanningsleden aan boord behoorde tot het 408ste Goose Squadron van de Royal Canadian Air Force. Bij de crash kwamen vijf van de zeven Canadezen om het leven.

De namen van de vijf slachtoffers luiden:

2e Lt. Clifford Clarence Reichert (piloot), 2e Lt. John Peter Dockerill (telegrafist/schutter), 2e Lt. Gordon Mitchell McLean (boordwerktuigkundige), 2e Lt. Joseph Earl Monohan (bommenrichter) en 2e Lt. William Searle (boordschutter).

Twee inzittenden overleefden het ongeluk: 2e Lt. George Iric Pridham (telegrafist/schutter) en 2e Lt. James Coyle Brown Russell (navigator).

Oprichting
Ruim veertig jaar na de crash kwam de vliegtuigmotor weer boven water. Op het monument staan de woorden weergegeven van een van de overlevenden, luitenant George Pridham.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1985 door de Commissaris van de Koningin in Utrecht, mr. P. van Dijke, ter gelegenheid van de 40ste herdenking van de bevrijding.

Locatie
Het monument is geplaatst op Lekdijk Oost aan de rivier de Lek, ten oosten van de S.L. van Alterenlaan in Jaarsveld (gemeente Lopik).

Bronnen

  • Gemeente Lopik;
  • Oorlogsmonumenten in de Provincie Utrecht van Ingrid van Beuzekom, Roland Blijdenstijn en Rob van Olderen. Stichtse Monumenten Reeks (Utrecht, Uitgeverij Matrijs, 1995). ISBN 90 5345 062 9;
  • Lopik, Geschiedenis en architectuur van Fred Gaasbeek en Teun Winkelman. (Monumenteninventarisatie Provincie Utrecht, deel 18, 1996);
  • B. Meulman.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht