Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Willem B. IJzerdraat (1872-1948)
Onthulling: 24 november 1945
Adopteer dit monument.

Amsterdam, monument aan de Admiraal de Ruijterweg (foto: Ars Longa Tentoonstellingen)
Amsterdam, monument aan de Admiraal de Ruijterweg (foto: Ars Longa Tentoonstellingen)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Admiraal de Ruijterweg te Amsterdam is een gedenksteen van natuursteen. Op het gedenkteken staan een vrouwenfiguur met kind, een slang en een boom afgebeeld.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'1940 1945
DEN VADERLANDT GHETROUWE
JAN VERLEUN
GERARD STEEN'.

Symboliek
De vrouwenfiguur verdedigt haar kind tegen het kwaad, gesymboliseerd door een slang.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de Admiraal de Ruijterweg te Amsterdam is opgericht ter nagedachtenis aan de twee verzetsmannen die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn gefusilleerd.

De namen van de twee slachtoffers luiden:

Gerard Steen en Jan Verleun.

Zij waren parochianen van de R.K. kerk Sint-Franciscus van Assisi, waarop de gedenksteen is bevestigd.

Onthulling
Het monument is onthuld op 24 november 1945.

Locatie
De gedenksteen is aangebracht op de muur van de R.K. kerk St.-Franciscus van Assisi aan de Admiraal de Ruijterweg in Amsterdam.

Bronnen

  • Stadsdeel Bos en Lommer in Amsterdam;
  • Om nooit te vergeten - Amsterdamse monumenten en gedenktekens ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog van Mies Bouhuys en Boris Klatser. (Bussum, Produktie Uitgeverij Thoth, 1995). ISBN 90 6868 124 9.
Voor meer informatie

  • Soldaat in verzet. De belofte die Jan Verleun het leven kostte van Do du Preez-Verleun en Pauline Wesselink. (Conserve, 2004). ISBN: 9054291818;
  • Jan Verleun, verzetsstrijder tot de dood van Pauline Wesselink.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.