Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument ‘Vrouwen in het Verzet’ in Heerhugowaard is een bronzen beeld van een staande vrouwenfiguur dat kracht en soberheid uitstraalt. De jurk van de vrouw is gemaakt van een oude deur van een deportatietrein, en ribkarton (gestreepte kampkleding). Het beeld is geplaatst op een voetstuk van natuursteen. Het beeld is 1 meter 85 hoog. Het voetstuk is 90 centimeter hoog en 90 centimeter breed.

Tekst
Op het voetstuk zijn een aantal regels uit het verzetsgedicht Het Lied der Achttien Doden van Jan Campert aangebracht:

‘MAAR ‘T HART DAT HET NIET LATEN KON
SCHUWT NIMMER HET GEVAAR
HET WEET HOE EENMAAL IN DIT LAND
DE VRIJHEID WERD GEËERD’.

Op de zijkanten van het voetstuk zijn de namen van 21 verzetsvrouwen aangebracht die in de concentratiekampen Ravensbrück en Auschwitz zijn omgekomen.

Symboliek
Op de jurk van de vrouwenfiguur staan de namen van verzetskranten gegraveerd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben veel vrouwen meegeholpen bij het verspreiden van deze illegale blaadjes.

De geschiedenis

Het monument ‘Vrouwen in het Verzet’ in Heerhugowaard is opgericht ter nagedachtenis aan 21 verzetsvrouwen die in de concentratiekampen Ravensbrück en Auschwitz zijn omgekomen.

De namen van de 21 slachtoffers luiden:

Jaqueline Louise van der Aa, Johanna Antonia Maria Bartels-Striethorst, Elisabeth ten Boom, Reina Prinsen Geerligs, Henriëtte Augusta Haak-van Eek, Aleid Ingeborg van Hardenbroek, Anna Heringa-Jongbloed, Catherina Florentina Kuijken-van der Eynde, Helena Theodora Kuipers-Rietberg, Anna Clasina op ‘t Land, Jantina Christina Langerhorst, Geertruida van Lier, Rachel Neter-Montanhes, Juliana Wilhelmina van der Noorda, Henriëtte Henriquez Pimentel, Anna Louisa Salomons, Johanna Slagter-Dingsdag, Christina Maria Smoorenburg, Tilly de Vries en Maria Clasina Zegwaard-de Korte.

Onthulling
Het monument is onthuld op 9 december 1999 door burgemeester Vermeer en mevrouw Stien Spier (lid van het comité Vrouwen van Ravensbrück). In de nieuwe wijk (Zuidwijk/Huygenhoek) waar dit gedenkteken is geplaatst, zijn 21 straten naar de gesneuvelde verzetsvrouwen genoemd.

Bij het monument vindt jaarlijks een herdenking plaats op 4 mei.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Bronnen

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Jolien Deller | 09 aug 2022

Anna Clasina Op ‘t Land was my father’s cousin – she was an accomplished artist and sculptor before she died in Ravensbruck. I am glad she is not forgotten.


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents