Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Ontwerper: J. Godeau
Onthulling: 1946
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Calvijn College.

Krabbendijke, 'Monument voor Britse Vliegers' (foto : B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor Britse Vliegers' in Krabbendijke (gemeente Reimerswaal) is een zuil van natuursteen, geplaatst op een voetstuk in een grindperk. Het gedenkteken is 1 meter 80 hoog, 80 centimeter breed en 1 meter diep.

Wijzigingen
Op 26 oktober 2017 is het monument in vernieuwde staat onthuld. Bij deze plechtigheid was ook Greg Brown, een neef van het omgekomen bemanningslid James Barton, aanwezig. De aanpassingen van het monument zijn gerealiseerd door de Stichting Wings to Victory aan de hand van ontwerpen van leerlingen van het Calvijn College. Er zijn informatieborden, bankjes, vlaggen en een prullenbak toegevoegd. Als het donker is, wordt het monument verlicht met zeven spotjes, verwijzend naar de zeven omgekomen mannen.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument voor Britse Vliegers' in Krabbendijke (gemeente Reimerswaal) is opgericht ter nagedachtenis aan de gesneuvelde bemanning van een Lancaster bommenwerper van de Royal Air Force die hier op 11 mei 1944 is neergestort.

De namen van de zeven slachtoffers luiden:

J.H. Barton, R.S. Hollingum, C.R. Marriott, A.J. Muir, W.A. Palmer, C.W. Smith en C.R. Todd.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1946 en staat onder bescherming van de Nederlandse Oorlogsgravenstichting.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht