Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Ontwerper: H. Peterse
Onthulling: 1949
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door RKBS St. Medardus.

Wessem, herdenkingsmonument (foto: gemeente Maasgouw CC BY 3.0)
Wessem, herdenkingsmonument (foto: gemeente Maasgouw CC BY 3.0)
Wessem, herdenkingsmonument (foto: gemeente Maasgouw CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het herdenkingsmonument te Wessem (gemeente Maasgouw) is een driehoekige, taps toelopende sculptuur van kunststeen. De bovenzijde van het monument wordt bekroond met een soldatenhelm. Het gedenkteken is circa 1 meter 50 hoog. Aan alle zijden van het monument is tekst aangebracht. Rondom het monument ligt een cirkelvormige natuurstenen bestrating.

Teksten
De tekst opoorzijde van het monument luidt:

'TER NAGEDACHTENIS
AAN ONZE GEVALLEN
MAKKERS OP 10 MEI 1940

DET WESSEM
VAN 3-17 B'.

De tekst op de twee andere zijden van het monument bevat de namen van een aantal gesneuvelde soldaten. Deze teksten luiden:

'SERGT RINDERS H.F.
- WUISMAN B.
SOLD BEEKMANS B.
- VAN DE BOVENKAMP
- RIDDERMAN

SOLD TRAA E.
- V.D WAL O.C.
- BLANKENSTEIJN
- OOSTERHUIS
- ONDERDIJK'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het herdenkingsmonument in Wessem (gemeente Masgouw) is opgericht ter nagedachtenis aan de uit Wessem afkomstige soldaten die tijdens de Duitse inval op 10 mei 1940 in de Maassector Wessem om het leven zijn gekomen. De namen van de slachtoffers luiden:

Sergeanten H.F. Rinders en B. Wuisman en de soldaten B. Beekmans, Van Bovenkamp, Ridderman, E. Traa, O.C. v.d. Wal, Blankensteijn, Oosterhuis en Onderdijk.

Oprichting
Initiatief tot oprichting van dit gedenkteken kwam van het Comité voor herdenking van de gevallenen in de Maassector Wessem.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1949.

Bronnen

  • Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • Mens & Dier in Steen & Brons door Peter en René van der Krogt.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Bijdragen

Arda knoops beekmans | 13 september 2017

Ridder in de Militaire Willems-Orde.jpg
Bernardus Beekmans (Best, 12 oktober 1907 - gesneuveld bij Wessem, 10 mei 1940) was in mei 1940 een Nederlands dienstplichtig soldaat van het Wapen der Infanterie, bij het 17e Regiment Infanterie. Voor zijn moed tijdens de Duitse aanval op Nederland werd hij op 9 mei 1946 postuum tot Ridder in de Militaire Willems-Orde benoemd.[1]

Op 18-jarige leeftijd had Bernard Beekmans al dienst genomen bij de Vrijwillige Landstorm.

In de voordracht aan het Kapittel staat dat hij ....zich in den strijd door het bedrijven van uitstekende daden van moed, beleid en trouw heeft onderscheiden door bij een vijandelijke aanval op het Maasvak bij Wessem op 10 mei 1940 alleen op zijn post te blijven in kazemat S 1, hoewel de rest van de kazematbezetting was gevlucht; heeft het vuur op den over de Maas trekkende vijand voortgezet, niettegenstaande alle overige automatische wapens van de compagnie door den vijand tot zwijgen waren gebracht en na 's vijands overgang de verdediging voortgezet, totdat de kazemat in den rug werd aangevallen en buiten gevecht werd gesteld, waarbij hij sneuvelde.

Bronnen, noten en/of referenties
↑ K.B. no. 6 van 9 mei 1946

Arda knoops beekmans | 13 september 2017

Mijn opa staat op dit monument.
Hij komt uit Best en niet uit Wessem. Soldaat Bernard Beekmans.
Vader van drie kinderen, gesneuveld op de eerste dag van de Tweede Wereldoorlog.
Na een aanval van Duitse troepen bleef hij in de kazemat om de Maaslinie te verdedigen. Hij werd van achter aangevallen en via zijn rug doodgeschoten. De inwoners van Wessem hebben hem voorover gevallen gevonden in de Kazemat.