Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Eric Melse
Onthulling: 1946
Adopteer dit monument.

Krabbendijke, oorlogsmonument (foto: Theo Snijders)
Krabbendijke, oorlogsmonument (foto: Theo Snijders)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Krabbendijke (gemeente Reimerswaal) is een grafsteen, geplaatst in een grindperk. De gedenksteen is 1 meter 10 hoog, 2 meter breed en 2 meter 50 diep.

Tekst
De tekst op de grafsteen luidt:

'DOOR OORLOGSGEWELD GEVALLEN

W. SCHRIJVER-MOERDIJK P. DE JONGE
A. PIEPER-RUISSEN J. NEELS
J. DANSEN M. MEEUWSEN
A. KUIJPER J.P. HOLLESTELLE
J. GUNTER A.J.P. KALIEBEEKE
J. POORTVLIET M. DE VOOGD
M.S. POORTVLIET J. OVERBEEKE
C.H. V. ZWEDEN C. BUIZER
A.M. V. ZWEDEN

1940 1945'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Krabbendijke (gemeente Reimerswaal) is opgericht ter nagedachtenis aan zeventien medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de zeventien slachtoffers luiden:

C. Buizer, J. Dansen, J. Gunter, J.P. Hollestelle, P. de Jonge, A.J.P. Kaliebeeke, A. Kuijper, M. Meeuwsen, J. Neels, J. Overbeeke, A. Pieper-Ruissen, J. Poortvliet, M.S. Poortvliet, W. Schrijver-Moerdijk, M. de Voogd, A.M. van Zweden en C.H. van Zweden.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1946 en staat onder bescherming van de Nederlandse Oorlogsgravenstichting.

Locatie
Het monument bevindt zich op de Algemene begraafplaats, gevestigd aan de Dorpsstraat te Krabbendijke (gemeente Reimerswaal). Het monument is tijdens openingstijden te bezichtigen.

Bronnen

  • Gemeente Reimerswaal;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945, Wim Ramaker, Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht