Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: J.J.J. Provoost (17-10-1931)
Onthulling: 11 september 1994
Adopteer dit monument.

Breskens, oorlogsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Breskens, oorlogsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Breskens, oorlogsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Breskens, oorlogsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Breskens, oorlogsmonument (foto: Theo Snijders)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Breskens (gemeente Sluis) is een gemetselde gedenksteen in de vorm van het getal '11'. In de gedenksteen is een uit zijn sponning geslagen raam aangebracht. De splinters van het glas zijn gevallen op een steen in de vorm van de voormalige gemeentelijke grenzen van Breskens. Op deze steen van natuursteen liggen 204 roestvrijstalen snippers. Een koker met lijsten van de namen van 204 burgerslachtoffers is in het gedenkteken ingemetseld. Het monument is 5 meter 50 hoog, 3 meter breed en 1 meter 50 diep.

Tekst
De tekst op het gedenkteken luidt:

'11 SEPTEMBER 1944
...EN VOOR ALTIJD BLEEF HET STIL'.

Symboliek
Het monument staat symbool voor een geallieerd bombardement op Breskens. Het getal '11' verwijst naar de datum van het bombardement. De 204 snippers symboliseren de slachtoffers die zijn omgekomen. Ze liggen alleen of in groepjes en vertegenwoordigen zo individuele slachtoffers of leden van een gezin.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Breskens (gemeente Sluis) is opgericht ter nagedachtenis aan de 204 burgerslachtoffers die zijn omgekomen bij het geallieerde bombardement van 11 september 1944.

Vanaf twee vliegvelden in het zuidoosten van Engeland stegen op 11 september 1944 middelzware bommenwerpers (46 Mitchells en 21 Bostons) op, met bommen van 500 pond. Het luchtafweergeschut in Breskens schoot enkele salvo's af, maar het vuur was onnauwkeurig. Vanaf 4000 meter hoogte zagen de drie eerste squadrons (36 Mitchells) het doel duidelijk liggen. De bommen explodeerden bij de havendam en op de parkeerplaats aan de toegangsweg naar de dam. Mitchells van het 226ste squadron bestookten het mikpunt met 80 bommen. Om 15.46 uur was het bombardement voorbij; er waren toen 451 bommen op Breskens gevallen. De operatie had ruim 500 woningen met de grond gelijk gemaakt en er zijn 204 burgers omgekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 11 september 1994 door J. Keijmel en J.J.J. Provoost.

Bronnen

  • Voormalige gemeente Oostburg;
  • De heer Theo Snijders.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht