Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 10 mei 2000
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door CNS De Drieklank.

Oostburg, plaquettes in het gemeentehuis (foto: Theo Snijders)
Oostburg, plaquettes in het gemeentehuis (foto: Theo Snijders)
Oostburg, plaquettes in het gemeentehuis (foto: Theo Snijders)

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquettes in het gemeentehuis van Oostburg (gemeente Sluis) zijn uitgevoerd in brons. Eén plaat is 46 centimeter hoog en 61 centimeter breed. De andere platen zijn 71 centimeter hoog en 61 centimeter breed.

Teksten
De tekst op de eerste plaquette luidt:

'THE QUEEN'S OWN RIFLES OF CANADA

"IN PACE PARATUS"

DE VOLGENDE SOLDATEN VAN DE QUEEN'S OWN RIFLES GAVEN HUN LEVEN VOOR DE
BEVRIJDING VAN OOSTBURG:

THE FOLLOWING RIFLEMEN GAVE THEIR LIVES DURING THE LIBERATION OF OOSTBURG:

LT R.H. BARNES AGE 21 RFN N.J. COLES AGE 21 RFN P.R. FORSYTH AGE 22
LT E.E. OTTAWAY AGE 32 LCPL E.N. RHUDE AGE 28 SGT E. ROTHWELL AGE 21
RFN E. ROWE AGE 22 CPL W.J. SHUTER AGE 22 RFN G.E. SMITH AGE 29
SGT G.R. TUCKER AGE 26 RFN P.F. STEEVES AGE 19 LCPL A. TILSON AGE 22
RFN T.B. DENT AGE 21 RFN J.C. WALKER AGE 32 RFN G. WARNER AGE 35
CPL L.E. WHITMORE AGE 21 RFN J.M. BARRETT AGE 20

WE WILL REMEMBER THEM
IN MEMORIAM.'

De tekst op de tweede plaquette luidt:

'THE QUEEN'S OWN RIFLES OF CANADA

"IN PACE PARATUS"

DE BEVRIJDING VAN OOSTBURG - 25 OKTOBER 1944

HET CANADESE REGIMENT 'THE QUEEN'S OWN RIFLES OF CANADA', HAD ZICH OP 20 OKTOBER 1944 TE STEENHOVEN INGEGRAVEN TOEN DE ORDER KWAM OM DE DUITSE TROEPEN UIT HET STERK VERDEDIGDE OOSTBURG TE VERDRIJVEN. DE AANVAL WERD INGEZET VIA DE ZUIDOEVER VAN HET GROTE GAT. OP 25 OKTOBER 1944 ZETTEN DE A EN D COMPAGNIE, ONDERSTEUND DOOR GECONCENTREERD ARTILLERIEVUUR, DE AANVAL IN. TEGELIJKERTIJD MAAKTEN DE B COMPAGNIE EEN AFLEIDINGSMANOEUVRE VIA DE NOORDZIJDE VAN HET GROTE GAT.

OM 14.00 UUR WAREN 2 PELOTONS VAN DE A COMPAGNIE ONDER VUUR BESCHIETING VAN DE DUITSERS, VIA MET WATER GEVULDE SLOTEN, TOT OP 300 METER VAN DE STAD GEVORDERD. OP DIT PUNT WERD DE COMPAGNIESCOMMANDANT MAJOOR R.D. MEDLAND (DSO), NAAR VOREN GEROEPEN OM DE SITUATIE MET DE PELOTONSCOMMANDANT LUITENANT J.E. BOOS, TE BESPREKEN. GEKSCHEREND WERD VOORGESTELD OM EEN KLASSIEKE BAJONETAANVAL UIT TE VOEREN.

TERWIJL DE MAJOOR TERUG KROOP OM MORTIERONDERSTEUNING TE REGELEN, SPRONG LUITENANT BOOS OP EN GAF AAN ZIJN OVERGEBLEVEN MANNEN HET COMMANDO TOT HET PLAATSEN VAN DE BAJONET AAN ZIJN OVERGEBLEVEN MANNEN. VERVOLGENS VOLGDE ER EEN WILDE BAJONETAANVAL FRONTAAL OP DE DUITSE VERDEDIGERS, MET ALS RESULTAAT DAT DE DUITSE DEFENSIE WERD OVERROMPELD. GELUKKIG VIELEN ER NAUWELIJKS SLACHTOFFERS ONDER DE AANVALLERS. EEN TOEGANG TOT OOSTBURG WAS GEFORCEERD EN D COMPAGNIE NAM HET INITIATIEF VAN DE AANVAL OVER. LUITENANT BOOS EN ZIJN MANNEN KONDEN DIE NACHT NOG 3 VIJANDELIJKE AANVALLEN AFSLAAN. OP 26 OKTOBER 1944 GAVEN DE DUITSE TROEPEN OOSTBURG GEWONNEN. DE CANADEZEN KONDEN DAARBIJ ZO'N 200 DUITSE KRIJGSGEVANGENEN AFVOEREN.

LUITENANT J.E. BOOS WERD VOOR DEZE ACTIE ONDERSCHEIDEN MET EEN HOGE MILITAIRE ONDERSCHEIDING HET 'MILITARY CROSS'.

IN MEMORIAM

ONTHULD DOOR DE 'REGIMENTAL FAMILY', 10 MEI 2000'.

De tekst op de derde plaquette is een Engelstalige versie van de tweede gedenkplaat.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquettes in het gemeentehuis van Oostburg (gemeente Sluis) herinneren aan de zeventien Canadese militairen die bij de bevrijding van de gemeente op 25 oktober 1944 zijn gesneuveld. Op een van de gedenkplaten staat een verslag van de bevrijdingsoperatie.

De namen van de zeventien slachtoffers luiden:

R.H. Barnes, J.M. Barret, N.J. Coles, T.B. Dent, P.R. Forsyth, E.E. Ottaway, E.N. Rhude, E. Rothwell, E. Rowe, W.J. Shuter, G.E. Smith, P.F. Steeves, A. Tilson, G.R. Tucker, J.C. Walker, G. Warner en L.E. Whitmore.

Onthulling
Het monument is onthuld op 10 mei 2000 door de 'Regimental family.

Locatie
De gedenkplaten zijn bevestigd aan de muur in de hal van het gemeentehuis, gevestigd aan het Raadhuisplein in Oostburg (gemeente Sluis).

Bron
Voormalige gemeente Oostburg.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht