Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Vervolgden Nederland, Burgerslachtoffers, Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Ontwerper: Inez Oerlemans-Hegeman (03-11-1945)
Onthulling: 4 mei 1991
Adopteer dit monument.

Geffen, Vredesmonument (foto: Ruud Rogier)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Vrijheid' in Geffen (gemeente Oss) is een abstract, bronzen beeld van een vogel in V-vorm. Het beeld is geplaatst op een zuil van hardsteen. Het beeld is 70 centimeter hoog, 70 centimeter breed en 84 centimeter diep. De zuil is 1 meter 40 hoog, 42 centimeter breed en 35 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de zuil luidt:

'VRIJHEID'

'TER
HERDENKING
1940-1945.

Symboliek
Ontwerpster Inez Oerlemans-Hegeman verwoordde het kunstwerk als volgt: 'Een vogel zoekt zijn weg in de vrije ruimte en wordt in zijn vlucht niet begrensd. Hij symboliseert een beeld van vrijheid en individualiteit. Het V-teken dat tevens symbool staat voor vrede en veiligheid, wordt uitdrukkelijk herkenbaar gemaakt in de vorm van deze figuur. Hoewel dit beeld in zeker opzicht een geabstraheerde vorm heeft gekregen, is het voldoende herkenbaar om zin en betekenis te kunnen geven aan een brede bevolkingsgroep en eveneens begrijpelijk voor kinderen.'

Wijziging
Het bronzen beeld is eind juli 2011 gestolen. De gemeente Maasdonk is voornemens om in Geffen een nieuw beeld te plaatsen en zal op korte termijn bepalen of dat een replica van het oude beeld wordt, of dat er een geheel nieuwe komt te staan. Bij het monument wordt de jaarlijkse 4 mei-herdenking gehouden.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Vrijheid' herinnert de inwoners van Geffen (gemeente Oss) aan achttien medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de politionele acties in voormalig Nederlands-Indië sneuvelden in de strijd voor vrijheid.

Op 11 mei 1940 passeerden Duitse troepen Geffen over de Rijksweg. Op 22 oktober 1944 werd Geffen door de Britten bevrijd. Ondanks dat het in Geffen betrekkelijk rustig bleef vielen er toch zeven doden te betreuren. Bovendien werden acht Geffense Joden in Duitse concentratiekampen vermoord, liet één Geffenaar het leven als Duits soldaat en werd één persoon gedood tijdens een Engels (vergissings-) bombardement op Nijmegen.

Na de bevrijding van ons land raakte Nederland betrokken in een nieuw conflict; de Indonesië-kwestie. Ook daar vond één Geffenaar de dood.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1991 door burgemeester J.C.M. Netten.

Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Veldstraat/Lambertusstraat te Geffen (gemeente Oss).

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.