Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Atelier de Swart
Adopteer dit monument.

Rijsbergen, herdenkingsraam (foto: gemeente Zundert CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het herdenkingsraam in Rijsbergen (gemeente Zundert) is een glas-in-loodraam met een afbeelding van de Barmhartige Samaritaan. Het raam is 5 meter hoog en 2 meter breed.

Symboliek
De bijbelse vertelling van de Barmhartige Samaritaan staat symbool voor naastenliefde en offerzin. In het Nieuwe Testament verhaalt Lukas over de Barmharige Samaritaan die eens een beroofde en gewonde reiziger, die onderweg was van Jeruzalem naar Jericho, verzorgde en naar een herberg bracht.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het herdenkingsraam herinnert de inwoners van Rijsbergen (gemeente Zundert) aan de evacués uit Breda die in de meidagen van 1940 werden opgevangen door de Rijsbergense bevolking.

Locatie
Het monument bevindt zich in de St.-Bavokerk, gelegen aan de St.-Bavostraat in Rijsbergen (gemeente Zundert). Het gedenkraam is te bezichtigen tijdens openstelling van de kerk.

Bronnen

  • Gemeente Zundert;
  • Weekblad voor de gemeenten Zundert en Rijsbergen van 30 oktober 1980.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht