Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor J. J. Hamelink in Haarlem is een zwart marmeren plaquette.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

‘VAN HIERUIT GAF J.J. HAMELINK DE STOOT
TOT HET GEORGANISEERD VERZET TEGEN DE
NATIONAAL SOCIALISTISCHE OVERWELDIGER.
HIJ VIEL OP 18 OCTOBER 1942′.

De geschiedenis

Het monument voor J. J.Hamelink herinnert de inwoners van Haarlem aan de verzetsman die op 18 oktober 1942 in de strijd tegen de bezetter is gesneuveld.

In 1934 ging J. J. Hamelink samen met zijn vrouw en twee kinderen in de woning boven de bakkerswinkel aan de Slachthuisstraat wonen. Hamelink was een vakbondsman, sociaal-democraat en pacifist. Als arbeider op de hoofdwerkplaats van de Nederlandse Spoorwegen probeerde hij zijn collega’s en bazen te motiveren voor de strijd tegen onrecht. Toen Nederland werd bezet, nam Hamelink meteen het voortouw in het verzet. Hij stelde alles in het werk om het spoorwegverkeer in het hele land lam te leggen, om zo de deportatie van joden naar de concentratiekampen te saboteren. Buitendien nam hij vele joodse onderduikers in huis, voorzag hij mensen van valse persoonsbewijzen en verspreidde hij illegale bladen. Uiteindelijk werd Hamelink door de NS ontslagen en moest hij zelf onderduiken. Juist op het moment dat zijn verzetseenheid de aanzet wilde geven tot een nationale spoorwegstaking, sloeg het verraad toe. Hamelink was 40 jaar toen hij op 18 oktober 1942 tijdens een vergadering van het georganiseerde verzet in Rotterdam werd omgebracht.

Jan Hamelink jr. is trots op zijn vader. De ervaringen van toen raakt hij nooit meer kwijt: ‘Thuis was het een spannende tijd. De joodse onderduikers sliepen bij ons op de vloer, soms wel tien tegelijk. Vervalste persoonsbewijzen verstopten we achter de stortbak van de wc. Zelf verrichtte ik koerierstaken voor de illegaliteit.’ Op een zekere dag viel de Haarlemse politie binnen. Hamelink jr.: ‘Zes joden werden opgepakt en afgevoerd. Nooit meer iets van gehoord. Mijn moeder belandde in Ravenbrück, maar ze overleefde de oorlog. Een dappere vrouw, die op de achtergrond heel veel heeft gedaan voor het verzet. Dat moet maar eens gezegd worden.’ Door zijn belevenissen in de oorlog hecht Hamelink jr. waarde aan een zekere ‘vechtlust’: ‘Wanneer er een gewelddadige groep ontstaat, moet er iemand zijn die zegt ‘Stop!’ Verdraagzaamheid is heel belangrijk. Wanneer je met vreemde dingen wordt geconfronteerd, of met buitenlanders, moet je niet gaan knokken, maar praten. We zijn allemaal anders, dat moeten we accepteren. Tijdens de oorlog probeerden we mensen geestelijk weerbaar te maken, want mensen stompen af wanneer ze in de verdrukking komen, dat gaat in kleine stapjes. Ook vandaag zou er weer aandacht voor de morele weerbaarheid van de jeugd moeten zijn, want je ziet dat jonge mensen maar al te gauw ondergaan in de massa’.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1952.

De monumentencommissie in Haarlem heeft in 1993 de plaquette tot beschermd gemeentelijk monument uitgeroepen, omdat de plaat van politiek en historisch belang is. Dit is het enige oorlogsgedenkteken dat H. de Ru heeft ontworpen.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is bevestigd op de gevel van het voormalige woonhuis van verzetsman J. J. Hamelink aan de Slachthuisstraat te Haarlem.

Adopteer een Monument
Dit monument is geadopteerd door Stichting Rebup Haarlem.

Bron
Gemeente Haarlem.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents