Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945, Koopvaardijpersoneel, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland, Verzet Nederland
Ontwerper: Ir. S.J. van Embden
Onthulling: 4 mei 1951
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door CBS De Ark.

Eethen, oorlogsmonument (foto: Gemeente Aalburg)
Eethen, oorlogsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Eethen, oorlogsmonument
Eethen, oorlogsmonument (foto: Gemeente Aalburg)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Eethen (gemeente Altena) is een liggende grafzerk van witte natuursteen, omgeven door een laag muurtje. Bij de steen is een eik geplant. Het gedenkteken is 2 meter hoog, 5 meter breed en 10 meter diep.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'IEDEREN MORGEN ALS DE ZON KOMT RIJZEN
OP HOLLANDS WEI
EN ELKE AVOND ALS HET LICHT GAAT GRIJZEN
GEDENKEN WIJ.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Eethen (gemeente Altena) is opgericht ter nagedachtenis aan de 31 medeburgers die tijdens de bezettingsjaren of bij de strijd in het voormalige Nederlands-Indië door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Gesneuveld in 1940: C. Branderhorst en D. Oegema.

Gesneuveld in het verzet in 1945: J.B. Hoogerheiden.

Gefusilleerd in 1945: M. van Wijk en C. Buizer.

Weggevoerd naar Duitsland en daar omgekomen: F.A. Citroen, J. de Haas en J. van der Ree.

Omgekomen in 1944 en 1945: J. Osnabrugge, R. Spoor, H. Bekkema, M. van der Stelt, J.G. van Mersbergen, A. de Joode, J.M. de Joode, G.J. Hartgens, P. de Jong, J. van Tilborg, A.C. de Joode, P.M. van Enkhuizen, J. van Andel, A. de Jong, A.P. Lankhaar, A.O. van Tilborg, C. van Tilborg, P. van der Mooren, P. van Koijck, K. van Wijk, A. van Wijk en C.B. van der Kolk.

Gesneuveld ter Koopvaardij: A. van Houwelingen.

Gesneuveld op 4 mei 1949 in Boemiajoe in het voormalig Nederlands-Indië: A.A. van der Kolk, wiens naam in 1952 op de gedenksteen is aangebracht.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1951 door burgemeester D.A. van der Schans.

Locatie
Het monument is geplaatst bij het voormalige gemeentehuis van de voormalige gemeente Eethen, gevestigd aan de Kleibergsestraat.

Bron
Gemeente Altena.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht