Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Verzet Nederland, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Adopteer dit monument.

Veen, Nederlands grafmonument (foto: Gemeente Aalburg)
Veen, oorlogsmonument (foto: Gemeente Aalburg)
Veen, oorlogsmonument (foto: Gemeente Aalburg)

Het monument

Vorm en materiaal
Het Nederlands grafmonument in Veen (gemeente Altena) is een betonnen sarcofaag, geplaatst voor een muur met een ingemetselde plaquette van zandsteen. Op de muur zijn hardstenen ornamenten (de Nederlandse leeuw en twee lauwerkransen) aangebracht. Het monument is 2 meter 65 hoog, 2 meter breed en 2 meter 70 diep.

Teksten
De tekst boven de gedenksteen luidt:

'DEN VADERLANT GETROUWE
BLYF ICK TOT IN DEN DOET'.

De tekst op de gedenkplaat luidt:

'WILLEM F. COLET
GEB. 26 SEPTEMBER 1905

GERRIT TAMERIS
GEB. 12 SEPTEMBER 1909

CORN. HAZELEGER
GEB. 7 MAART 1915

C. V. BALLEGOOIJEN
GEB. 17 AUGUSTUS 1920

GEVALLEN VOOR HET VUUR-
PELETON OP FORT DE BILT
TE UTRECHT 8 MAART 1945'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Nederlands grafmonument in Veen (gemeente Altena) is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen. In het bijzonder worden vijf medeburgers herdacht die op 8 maart 1945 door de bezetter op Fort De Bilt in Utrecht zijn gefusilleerd.

De namen van deze vijf slachtoffers luiden: Cornelis van Ballegooijen, Arie de Bruijn, Willem Franciscus Colet, Cornelis Mari Hazaleger en Gerrit Tameris.

Gesneuveld als militair op 13 mei 1940: Arie van Meeteren.

Slachtoffers van het bombardement op slagerij J. van Tilborg op 5 januari 1945: de heer Huizer (evacué uit Zeeland), Adriane Cornelia de Joode, Arie de Joode, Jacob Marius de Joode, Adriana Cornelia 't Lam (echtgenote van J.C. van Tilborg), Ivo 't Lam, Cornelia van Tilborg (echtgenote van A. de Joode), Jan Cornelis van Tilborg, Leendert van Tilborg en Martijntje Sack (echtgenote van H. Duijster).

Overleden op 15 januari 1945 door granaatvuur: D. Verbeek en L. Verbeek.

Doodgeschoten in de nacht van 15 op 16 januari 1945 wegens het weigeren van een bevel van de bezetter: de heer D. Nieuwkoop.

Overleden op 22 februari 1945: J. Nieuwkoop.

Overleden op 15 maart 1945: Jopie Vos.

Bij het monument vindt jaarlijks op 4 mei een kranslegging plaats.

Locatie
Het grafmonument bevindt zich op de begraafplaatst aan de rechterzijde van de N.H. kerk, gelegen aan de Grotestraat in Veen (gemeente Altena).

Bron
Gemeente Altena.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

| 4 mei 2020

Gerrit Tameris | 1 mei 2020

Ter nagedachtenis aan mijn vader en zijn vrienden

Wilco | 28 april 2020

Ik herdenk, want aan onze vrijheid zit een verhaal. Een verhaal van velen die het leven lieten, zodat ik van vrijheid mag genieten. Vrijheid is niet doodnormaal.....

Carola | 28 april 2020

Omdat wij nooit vergeten mogen....