Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Wijk en Aalburg (gemeente Altena) is een massagraf dat bestaat uit drie liggende zerken van hardsteen met daarachter een gemetselde muur. Aan weerszijden bevindt zich een oorlogsgraf met een gedenksteen. Het gedenkteken is 1 meter 50 hoog, 25 meter breed en 2 meter diep.

Tekst
De tekst op het gedenkteken is een bijbelcitaat (Ps.103 vs 15 t/m 18). De tekst luidt:

‘ZIJ WERDEN DOOR OORLOGSGEWELD
UIT ONS MIDDEN GERUKT ‘.

Op de drie grafzerken zijn de namen van 39 oorlogsslachtoffers aangebracht.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Wijk en Aalburg (gemeente Altena) is opgericht ter nagedachtenis aan 37 medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen en aan J.N. Robichaud (Canadese soldaat) en F. Tough (Britse soldaat) die in de gemeente sneuvelden.

Op 5 januari 1945 werd de bakkerij van Van der Pol (nabij de N.H. kerk) getroffen door een bom. In de kelder schuilden op dat moment 32 mensen. Slechts vier van hen overleefden dit drama. Van de slachtoffers liggen er 23 begraven op ‘Rusthof’.

De namen van deze slachtoffers luiden:

Gijsbert van Helden, Fransje Adriana Kramer, Bertus Cornelis Kuipers, Cornelia Bartha Kuipers, Cornelis Kuipers, Dirk Lakerveld, Johanna Lakerveld, Teuntje Lakerveld, Francisca de Leeuw van Weenen, Leendert van Masbergen, Johanna G. van Mersbergen, Peterke G. van Mersbergen, Antonie Mouthaan, Bartha Mouthaan, Ruth van der Pol, Adriana van Rijswijk, Dirk van Rijswijk, Susanna R. van Rijswijk, Martina J. van der Schans, Marcelus Schouten, Ottolina Aletta van Tilborg, Anneke Verzijl en Aletta van Wijk.

Veertien inwoners kwamen om door bombardementen, landmijnen of granaatscherven.

De namen van de veertien slachtoffers luiden:

Cornelis Baks, Huibert van Bergeijk, Gerrit Pieter Bouman, Arie de Graaff, Willem Hoeflaken, H.C. van Kapel (gevallen voor onze vrijheid te Berlijn), Corstiaan Nieuwkoop, Gijsbert van der Pol, Adriaan van Rijswijk, Antonie van Rijswijk, Bastiaan Roza (gevallen voor onze vrijheid te Berlijn), Jan van Tilborg, Pieter Hendrik Versteeg en Nicolaas Vos.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument bevindt zich op begraafplaats ‘Rusthof’, gelegen aan de Veldstraat te Wijk en Aalburg (gemeente Altena).

Bron
Gemeente Altena.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents