Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen, Burgerslachtoffers
Adopteer dit monument.

Wijk en Aalburg, oorlogsmonument (foto: Karlijn Lotens CC BY 3.0)
Wijk en Aalburg, oorlogsmonument (foto: Karlijn Lotens CC BY 3.0)
Wijk en Aalburg, oorlogsmonument (foto: Karlijn Lotens CC BY 3.0)
Wijk en Aalburg, oorlogsmonument (foto: Gemeente Aalburg)
Wijk en Aalburg, oorlogsmonument (foto: Gemeente Aalburg)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Wijk en Aalburg (gemeente Altena) is een massagraf dat bestaat uit drie liggende zerken van hardsteen met daarachter een gemetselde muur. Aan weerszijden bevindt zich een oorlogsgraf met een gedenksteen. Het gedenkteken is 1 meter 50 hoog, 25 meter breed en 2 meter diep.

Tekst
De tekst op het gedenkteken is een bijbelcitaat (Ps.103 vs 15 t/m 18). De tekst luidt:

'ZIJ WERDEN DOOR OORLOGSGEWELD
UIT ONS MIDDEN GERUKT '.

Op de drie grafzerken zijn de namen van 39 oorlogsslachtoffers aangebracht.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Wijk en Aalburg (gemeente Altena) is opgericht ter nagedachtenis aan 37 medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen en aan J.N. Robichaud (Canadese soldaat) en F. Tough (Britse soldaat) die in de gemeente sneuvelden.

Op 5 januari 1945 werd de bakkerij van Van der Pol (nabij de N.H. kerk) getroffen door een bom. In de kelder schuilden op dat moment 32 mensen. Slechts vier van hen overleefden dit drama. Van de slachtoffers liggen er 23 begraven op 'Rusthof'.

De namen van deze slachtoffers luiden:

Gijsbert van Helden, Fransje Adriana Kramer, Bertus Cornelis Kuipers, Cornelia Bartha Kuipers, Cornelis Kuipers, Dirk Lakerveld, Johanna Lakerveld, Teuntje Lakerveld, Francisca de Leeuw van Weenen, Leendert van Masbergen, Johanna G. van Mersbergen, Peterke G. van Mersbergen, Antonie Mouthaan, Bartha Mouthaan, Ruth van der Pol, Adriana van Rijswijk, Dirk van Rijswijk, Susanna R. van Rijswijk, Martina J. van der Schans, Marcelus Schouten, Ottolina Aletta van Tilborg, Anneke Verzijl en Aletta van Wijk.

Veertien inwoners kwamen om door bombardementen, landmijnen of granaatscherven.

De namen van de veertien slachtoffers luiden:

Cornelis Baks, Huibert van Bergeijk, Gerrit Pieter Bouman, Arie de Graaff, Willem Hoeflaken, H.C. van Kapel (gevallen voor onze vrijheid te Berlijn), Corstiaan Nieuwkoop, Gijsbert van der Pol, Adriaan van Rijswijk, Antonie van Rijswijk, Bastiaan Roza (gevallen voor onze vrijheid te Berlijn), Jan van Tilborg, Pieter Hendrik Versteeg en Nicolaas Vos.

Locatie
Het monument bevindt zich op begraafplaats 'Rusthof', gelegen aan de Veldstraat te Wijk en Aalburg (gemeente Altena).

Bron
Gemeente Altena.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht