Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument ‘Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand’ in Gilze (gemeente Gilze en Rijen) is een kapel, bekroond met een ijzeren kruis. In de kapel is de beeltenis van Maria aangebracht. Tevens bevinden zich in het bouwwerk enkele kaarsenhouders, een kruisje, kleine kruiswegstaties en een bidstoel.

Restauratie
De kapel is in 1994 gerestaureerd.

De geschiedenis

Het monument ‘Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand’ in Gilze (gemeente Gilze en Rijen) is opgericht door de bewoners van de buurtschap Verhoven uit dankbaarheid dat men tijdens de Tweede Wereldoorlog gespaard is gebleven.

In Gilze zijn in de Tweede Wereldoorlog veel slachtoffers gevallen en gebouwen verwoest. Gilze lag in de aanvliegroute naar het vliegveld Gilze-Rijen, waardoor het dorp (onbedoeld) werd getroffen door geallieerde bombardementen. In 1942 werden de bombardementen zo hevig, dat de boeren van de buurtschap Verhoven besloten om een schuilkelder te bouwen. De schuilplaats was anderhalve meter diep en werd afgedekt met pakken stro. Bij bombardementen zaten de buurtbewoners angstig in de schuilkelder te wachten en te bidden. Tijdens deze bange uren deed men de belofte een kapelletje te bouwen te ere van Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand, indien de bewoners gespaard zouden blijven.

Oprichting
Het bouwwerk staat op de plaats waar de schuilkelder zich begaf. Alle boeren in de buurtschap hebben hun steentje bijgedragen. De plaatselijke smid heeft de kaarsenhouders en deurscharnieren gemaakt.

Onthulling
De kapel is ingezegend in 1946.

De kapel is geplaatst op het erf van Harrie en Lieneke Wouters. Bijna vijftig jaar hebben zij ervoor gezorgd dat in de kapel vrijwel dagelijks een kaars brandde. Toen het echtpaar Wouters ouder werd, heeft het Gilde Sint-Ambrosius besloten de kapel te adopteren en voor het onderhoud te zorgen. Begin 1994 is de kapel gerestaureerd. Bovendien kreeg de omgeving een opknapbeurt. Tijdens een plechtige bijeenkomst op 29 september 1994 werd de kapel door pastoor Rombouts opnieuw ingewijd.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
De kapel is geplaatst op het erf van de familie Wouters aan de Bavelseweg te Gilze (gemeente Gilze en Rijen).

Bronnen

  • Gemeente Gilze en Rijen;
  • Heemkring Molenheide.

Voor meer informatie
Vijf Jaar Luchtfront. Dit is een serie van vijf boeken over de oorlogsgeschiedenis van de gemeente Gilze en Rijen, uitgegeven door Heemkring Molenheide.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents