Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Onthulling: 1996
Adopteer dit monument.

Gilze, 'Indië-monument'

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Indië-monument' in Gilze (gemeente Gilze en Rijen) is een granieten gedenksteen. Dit monument is een symbolisch graf.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'GEDENK HEN DIE VIELEN IN INDONESIË

A.L. ADRIAANSEN GEB. 3-2-26 GESNEUVELD 27-12-47
W. BIEMANS " 15-4-22 " 28-4-47
W.J. BINK " 18-11-25 " 17-3-49
B.P. VAN DUN " 26-3-48 " 26-3-48
A.A.C. WETERINGS " 25-7-26 " 6-3-48'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Adriaansen Antonius Lambertus 03-02-1926 27-12-1947

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Indië-monument' herinnert de inwoners van Gilze (gemeente Gilze en Rijen) aan vijf medeburgers die als militair tijdens de politionele acties in het voormalig Nederlands-Indië zijn gesneuveld.

De namen van de vijf slachtoffers luiden: A.L. Adriaansen, W. Biemans, W.J. Bink, B.P. van Dun en A.A.C. Weterings.

Antonius Lambertus Adriaansen werd geboren op 3 februari 1926 in Rijen. De soldaat was ingedeeld bij het 4e Bataljon van het 10e Regiment Infanterie (1-4-10 RI). Hij sneuvelde op 27 december 1947 te Warung Kandang en ligt begraven op het Nederlands ereveld Menteng Pulo in Jakarta.

Wilhelmus Biemans werd geboren op 15 april 1922 in Gilze en Rijen. De marinier sneuvelde op 28 april 1947 in Soerabaja en ligt begraven op het Nederlandse ereveld Kembang Kuning aldaar.

Bartholomeus Petrus van Dun werd geboren op 7 maart 1927 in Oosterhout. De soldaat was ingedeeld bij het 4e Bataljon van het 1e Regiment Infanterie. Hij sneuvelde op 26 maart 1948 te Kertadjaja en ligt begraven op het Nederlands ereveld Pandu te Bandung.

Antonius Adrianus Cornelis Weterings werd geboren op 25 juli 1926 in Gilze en Rijen. De soldaat was ingedeeld bij 10e Genie Veld Cie. Hij sneuvelde op 6 maart 1948 in de omgeving van Tjilamaja en ligt begraven op het Nederlands ereveld Menteng Pulo te Jakarta.

Locatie
Het monument bevindt zich op de begraafplaats aan de Alphenseweg in Gilze.

Bron
Gemeente Gilze en Rijen.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.