Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Onthulling: 18 juni 1940
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2020-2021 geadopteerd door Beatrixschool.

Dordrecht, 'Monument 28 R.I. 10 mei 1940' (foto: B.A. de Lange)
Dordrecht, 'Monument 28 R.I. 10 mei 1940' (foto: B.A. de Lange)
Dordrecht, 'Monument 28 R.I. 10 mei 1940' (foto: B.A. de Lange)
Dordrecht, 'Monument 28 R.I. 10 mei 1940' (foto: B.A. de Lange)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument 28 R.I. 10 mei 1940' in Dordrecht bestaat uit een granieten obelisk met in reliëf een helm en palmtak en een gedenksteen van grijze natuursteen. Het gedenkteken is geplaatst in een bloemenperkje. De obelisk is 1 meter 50 hoog, 25 centimeter breed en 25 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de obelisk luidt:

'AAN
ONZE GEVALLEN
KAMERADEN

I-28-R.I.
10 MEI 1940'.

Aan de zijkant van de obelisk worden de namen van 14 gesneuvelde soldaten vermeld.

De gedenksteen naast de obelisk vermeldt de namen van zeventien gesneuvelde militairen van het 2de en 3de Bataljon van het 28ste Regiment Infanterie.

Symboliek
De palmtak is een klassiek symbool voor de overwinning.

Wijziging
In 1997 is de gedenksteen aan het monument toegevoegd.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Beekman Theodoricus Antonius 31-08-1914 10-05-1940
Bezemer Arie Albertus 09-09-1912 10-05-1940
Bos Petrus Johannes 04-06-1912 10-05-1940
Breukelen Franciscus Jozef 17-03-1915 10-05-1940
Baak Cornelis Petrus 22-01-1909 10-05-1940
Buitendijk Johannes Hendrikus 15-07-1908 10-05-1940
Bos Cornelis 16-12-1909 10-05-1940
Both Cornelis 24-02-1905 11-05-1940

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument 28 R.I. 10 mei 1940' herinnert de inwoners van Dordrecht aan de 42 Nederlandse militairen van het 28ste Regiment Infanterie die op 10 mei 1940 in de strijd tegen de bezetter sneuvelden. Het regiment had in de meidagen van 1940 de opdracht het eiland van Dordt en de Moerdijkbrug te verdedigen.

Gesneuvelde militairen van het 1ste Bataljon, 28 R.I.:
- Staf: sgt. J.A. Prinsen (R.K. begraafplaats St.-Trudo te Strijp), kpl. F.J. van Breukelen (Militair Ereveld Grebbeberg te Rhenen), kpl. J. Wagenaar (Alg. begraafplaats te Dubbeldam), sld. J. van Duin (Alg. begraafplaats te Noordwijk) en sld. S.J.K. Ham (Ereveld Loenen);
-1ste Cie: sld. A.A. Mazenier (Alg. begraafplaats te Dubbeldam) en sld. C.J.P. van der Zon (Militair Ereveld Grebbeberg);
- 2de Cie: sgt. C. Bos (Alg. begraafplaats te Dubbeldam), sld. H. van Haaster (Alg. begraafplaats te Dubbeldam), sld. T.T.E.C.V. de Jong (Alg. begraafplaats te Dubbeldam), sld. J.B.A. Kraan (R.K. begraafplaats te Ulft) en sld. P.H. Fluiter (Alg. begraafplaats te Koudekerke a/d Rijn);
- MC: sgt. P. de Haan (Alg. begraafplaats te Dubbeldam), sgt. G.J. Eeltink (Alg. begraafplaats te Doetinchem), kpl. P.J. van den Bos (Ereveld Loenen), sld. C.P. Baak (onbekend), sld. Th.A. Beekman (R.K. begraafplaats te Sassenheim), sld. A.A. Bezemer (Militair Ereveld Grebbeberg), sld. J.H. Buitendijk (Alg. begraafplaats te Dubbeldam), sld. P. Huijgen (Alg. begraafplaats te Dubbeldam), sld. W. van Leeuwen (Alg. begraafplaats te Dubbeldam), sld. J. Nieuwerf (Alg. begraafplaats te Dubbeldam), sld. P.J. van Putten (Ereveld Loenen), sld. R. Rietveld (R.K. begraafplaats te Zwammerdam) en sld. K.M. Wolleswinkel (N.H. begraafplaats te Voorschoten).

Gesneuvelde militairen van het 2de Bataljon, 28 R.I.:
- Staf: elt. M. van der Have (Alg. begraafplaats te 's-Gravendeel);
- 1ste Cie: kpt. J.A. Schouten (Alg. begraafplaats te Amersfoort), kpl. A.J. Krosse (Ereveld Loenen) en sld. A. Meijburg (Alg. begraafplaats te Dordrecht);
- 2de Cie: kpl. J.J. Wijsman (Ereveld Loenen), sld. C. Both (Alg. begraafplaats te Waddinxveen) en sld. J.A. Peters (Alg. begraafplaats te Winterswijk);
- 3de Cie: sld. J.H. Ververs (Alg. begraafplaats te Dubbeldam).

Gesneuvelde militairen van het 3de Bataljon, 28 R.I.:
- Staf: elt. F.P. de Jager (Ereveld Loenen) en sld. W. van Tol (Alg. begraafplaats te Dordrecht);
- 1ste Cie: kpl. C.J. Koek (Militair Ereveld Grebbeberg);
- 3de Cie: kpt. W. van Ingen (Alg. begraafplaats te Dubbeldam), sgt. A.P. van der Kraan (Militair Ereveld Grebbeberg), sld. D. Graafland (Alg. begraafplaats te Dordrecht), sld. A.J. Heuser (Alg. begraafplaats Crooswijk te Rotterdam), sld. T.C.P.P. Vink (Alg. begraafplaats te Dordrecht) en sld. I. Ouwerkerk (Ereveld Loenen).

Onthulling
Het monument is onthuld op 18 juni 1940 door majoor C.W.E. van Hoek (Cdt. I-28 R.I.).

Locatie
Het monument is geplaatst op de Algemene begraafplaats aan de Zuidendijk in de wijk Dubbeldam te Dordrecht.

Bronnen

  • Het Comité 28 R.I;
  • Krantenartikel in Dordtse Courant van 18 juni 1940;
  • Krantenartikel in De Dordtenaar van 22 april 1997.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Peter | 4 mei 2020

Wij moeten blijven herdenken en nooit vergeten

Beter Voor Dordt | 3 mei 2020

Wij staan op 4 mei stil bij iedereen die zijn of haar leven heeft gegeven voor de vrijheid van anderen. Wij herdenken ook alle mensen die zijn vermoord vanwege hun geloof, geaardheid, herkomst of culturele achtergrond. Herdenken op 4 mei is een belangrijk moment om samen met jonge generaties stil te staan bij alle slachtoffers van oorlogen en hen mee te geven dat de vrijheid waarin wij mogen leven niet vanzelfsprekend is.

David Schalken-den Hartog | 3 mei 2020

We moeten blijven herdenken omdat we nooit mogen vergeten dat heel veel mensen hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid en heel veel mensen zijn gestorven vanwege hun geloof, geaardheid, herkomst of culturele achtergrond. Door jaarlijks te herdenken en onze vrijheid te vieren geven we door aan de jonge generaties dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en staan we bewust stil bij de vrijheid waarin wij mogen leven.