Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Algemeen, Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Onthulling: 1950
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door RKBS St. Jozef.

Rijen, Dankkapel
Rijen, Dankkapel
Rijen, Dankkapel
Rijen, Dankkapel

Het monument

Vorm en materiaal
De Dankkapel in Rijen (gemeente Gilze en Rijen) is uitgevoerd in een bouwstijl met Scandinavische elementen. De kapel heeft eikenhouten deuren en een schilddak. Op de voorgevel is een torentje aangebracht. In de kapel bevindt zich een poortje met een traliehekwerk en een houten Mariabeeld. Voorin de kapel staan twee gedenkstenen opgesteld. Op de linkersteen zijn in reliëf bloemen, een kruis met helm, een leeuw en een ondergaande zon afgebeeld. Op de rechtersteen zijn in reliëf het Nederlandse wapen en een Malthezer kruis afgebeeld.

Teksten
Het opschrift op het poortje luidt:

'ONBEVLEKT HART VAN MARIA
BESCHERM ONS.'

De tekst op de linkersteen luidt:

'INDONESIË
A.L. ADRIAANSEN * 3-2-1926
GESN. 27-12-1942
W. BIEMANS * 15-4-1922
GESN. 28-4-1947
B.P. VAN DUN * 7-3-1927
GESN. 26-3-1948'.

De tekst op de rechtersteen luidt:

'1940 – 1945
A.C. PIJPERS * 27-4-1905
GESN. 10-5-1940
A. VLAMINCKX * 21-11-1919
GESN. 13-5-1940'.

Restauratie
Tot 1976 was de kapel eigendom van de parochie. Daarna heeft de gemeente het beheer overgenomen en werd de kapel gerenoveerd.

Wijzigingen
Oorspronkelijk bevonden zich in de kapel ook een bidstoeltje en een grote rozenkrans, maar deze objecten zijn door diefstal of vandalisme verdwenen. Ook het Mariabeeld is in 1988 ontvreemd. Inmiddels is een nieuw, door de gemeente aangeschaft Mariabeeld geplaatst. De glas-in-loodraampjes, die vroeger in de rondboogvensters waren aangebracht, zijn na vernieling vervangen door draadglas.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Adriaansen Antonius Lambertus 03-02-1926 27-12-1947

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De Dankkapel in Rijen (gemeente Gilze en Rijen) is opgericht omdat het dorp tijdens de Tweede Wereldoorlog als door een wonder niet werd getroffen door zware bombardementen. Ook de Maria Magdalenakerk bleef ongedeerd, dit in tegenstelling tot de kerken van Gilze en Hulten. Tevens worden met het gedenkteken vijf Rijense militairen herdacht die in de Tweede Wereldoorlog of tijdens de strijd in het voormalige Nederlands-Indië zijn gesneuveld.

De namen van de vijf slachtoffers luiden:

A.L. Adriaansen, W. Biemans, W.P. van Dun, A.C. Pijpers en A. Vlaminckx.

Oprichting
De oprichting was een initiatief van pastoor-deken Van Ekelen. Het geld is bijeengebracht door middel van een collecte onder de parochianen van de Maria Magdalenakerk.

Onthulling
De kapel is ingezegend in 1950.

Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Hoofdstraat/Hoeksestraat te Rijen (gemeente Gilze en Rijen).

Bronnen

  • Gemeente Gilze en Rijen;
  • Heemkring Molenheide.

Voor meer informatie
Vijf Jaar Luchtfront. Dit is een serie van vijf boeken over de oorlogsgeschiedenis van de gemeente Gilze en Rijen, uitgegeven door Heemkring Molenheide.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Anne | 14 mei 2020

ten nagedachtenis voor alle mensen die zijn omgekomen

Naomi poppelier | 14 mei 2020

ik wil alle mensen een hart onder de riem steken die het moeilijk hebben met de mensen die ze lief hadden en overleden zijn. sterkte, het gaat jullie goed