Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Willem Johannes Valk (1898-1977)
Onthulling: 17 april 1950
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door CBS Het Baken.

Harlingen, 'Sint-Joris en de draak' (foto: B. van Bohemen/NIOD)
Harlingen, 'Sint-Joris en de draak' (foto: B. van Bohemen/NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Sint-Joris en de draak' in Harlingen is een bronzen beeld van een mannenfiguur die met een speer de draak doodt. Het beeld is geplaatst op een zuil van witte natuursteen.

Tekst
De tekst op de zuil luidt:

'AAN
ONZE DODEN
1940
1945'.

Symboliek
Het verhaal van Sint-Joris en de draak is een vroegchristelijke legende uit de vijfde eeuw. Sinds de elfde eeuw staat deze vertelling symbool voor de strijd tussen goed (Sint-Joris) en kwaad (de draak). Deze voorstelling wordt veel gebruikt om oorlog uit te beelden. Het gevecht ging tegen de hel, opgeroepen door de waanzin van het fascisme. Met het beeld wordt uitdrukking gegeven aan de overwinning op de bezetter. De staande mannenfiguur is de verpersoonlijking van de herrijzenis.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Sint-Joris en de draak' in Harlingen is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogsgeweld zijn omgekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 17 april 1950.

Locatie
Het monument is geplaatst in het Harmenspark, gelegen aan de Zuidoostersingel in Harlingen.

Bronnen

  • Gemeente Harlingen;
  • Verzetsmuseum Friesland;
  • Tekens aan de weg - Tekens aan de wand van C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht